Predstavljena predstava - Krivac je tamo negde

Uto, 24.05.2016 - 15:54 -- dejan.vukovic

Fondacija Tijana Jurić je na današnjoj press konferenciji predstavila novi projekat na kojem rade proteklih nekoliko meseci. Radi se o predstavi "Krivac je tamo negde" koju je predstavio Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić". Predstava će premijerno biti izvedena u utorak 24. maja od 18 časova u Dečijem pozorištu u Subotici.

- Želja mi je bila da sve edukacije koje smo radili u školama predstavimo na neki drugi, lepši i slikovitiji način. Tada sam došao na ideju da to bude jedna pozorišna predstava. Moje je mišljenje da deca upijaju mnogo više ukoliko im stvari predstavimo na jedan zanimiljiviji način. Stupio sam u kontakt sa Zijadom Sokolovićem, ali je meni želja bila da naš Grad, odakle je i Fondacija i u kom imamo izuzetne glumce da sprovede ovu ideju i napravi motu predstavu. Tako sam došao do Vladimira Grbića i njegove ekipe.  Pored srpske verzije želja mi je bila da uradimo to i na mađarskom jeziku i da sa tom predstavom obiđemo sve škole na mađarskom jeziku. Kada je predstava na srpskom jeziku u pitanju ubeđen sam da ćemo obići veliki broj škola u celoj Srbiji. Zahvalio bih se ovom prilikom fondaciji Danilo Kiš koja nam je jedina pomogla u ovom projektu, dajući svoj prostor. - rekao je Igor Jurić.

Režiser predstave Vladimir Grbić rado se odazvao pozivu Igora Jurića da sarađuje na ovom projektu. - Zvučalo mi je jako zanimljivo i kao veliki izazov, zato sam se rado odazvao na poziv Fondacije Tijana Jurić. Ova predstava se obraća određenoj publici a sve ostale koje sam radio su se obraćale širokom auditorijumu. Predstava koja se obraća mladim ljudima, mora da govori njihovim jezikom treba da bude jasna i atraktivna. Današnja deca dobijaju zabavu pritiskom na jedno dugme i pozorište bi moglo da im zvuči kao nešto što je dosadno. Poslednja stvar koju možemo da im prodamo je dosada. Predstava traje 45 minuta koliko i jedan školski čas, tako da treba da bude konkretna i jasna. Predstava se bavi nasiljem kojeg ima sve više u današnjem društvu. U svemu tome najviše nas brine pitanje odgovornosti tj na koji način mi koji posmatramo nasilje možemo da ga sprečimo. Predstava ima edukativni karatkter i to je njena osnovna odlika. Nosi jasnu poruku i ukazuje na probleme u društvu i gde je tu naša odgovornost. Predstava prati dan tinejdžera i pokazuje da se nasilje u društvu nalazi na svakom koraku.

Publika je aktivni učesnik predstave i po rečima Vladimira to je odličan način da njihova pažnja bude još veča. Postoji četiri verzije pedstave tj ima četiri para glumaca koji izvode ovu predstavu kako bi se ona mogla prikazivati na što više lokacija.

Za razliku od srpske verzije predstava na mađarskom jeziku još nije gotova i nalazi se u fazi pripreme. Predstavu na mađarskom jeziku predsatvio je Bela Kalo, glumac Dečijeg pozorišta u Subotici. - Naša predstava se tek priprema. Dobili smo da radimo projekat od pre mesec dana tako da su pripreme su u toku. Dramaturg Rozalija Brešćanki Boroš i ja, radimo na tekstu koji je isti kao na srpskom jeziku, ali će biti prilagođena deci koja pričaju na mađarskom. Tekst završavamo krajem juna a predstava će biti gotova krajem septembra tako da će se u sledećoj školskoj godini uveliko prikazivati. Oekujem da ćemo gostovati u niz škola i da će veliki broj mađarske dece imati prilike da vidi ovu predstavu.

Na kraju press konferencije glumci su izveli deo predstave.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search