KPA "Spartak" na prvenstvu sveta u ronjenju

Pet, 03.06.2016 - 13:05 -- nikola.tumbas

U polu-inkognito pripremi i bez velike pompe, bez konferencije za štampu, NENAD PAVKOVIĆ se sprema na odlazak na svetsko prvenstvo u ronjenju.

Samo ronjenje je širok pojam i ima mnogo vrsti takmičenja. Dugi niz godina čeka da se dogovore CMAS i LEN-FINA pa da konačno i ovaj sport postane olimpijska disciplina. Do tada, fatastična dostignuća ronilačkih takmičara će ostati bez olimpijskih odličja koje priželjkuje svaki sportista sveta.

STATIČKA  APNEA (ronjenje na dah) je disciplina u kojoj takmičar leži na površini vode sa glavom prema dole i zadržavanjem daha pokušava ostati što duže bez kontakta sa površinom. Svetski rekord drži naš zemljak Branko Petrović, član „ Kalipsa“ iz Beograda sa vremenom 11min. 55 sec. Nenadov lični rekord iznosi 6 min. 20 sec. Što je dovoljno za drugo mesto u državi i za kvalifikaciju za svetsko prvenstvo.

DIMANIČKA  APEA ( ronjenje na dah ) BEZ PERAJA  - Nenadov lični rekord 125 metara

DINAMIČKA  APNEA ( ronjenje na dah )SA PERAJAMA – Nenadov lični rekord 150 metara

SPRINTEVI   50m.   i    100m.

IZDRŽLJIVOST ( ronjeje na dah ) 16 X 50 m  je nova disciplina u kojoj se u Srbiji još nije održavalo takmičenje.

 

Svetsko prvenstvo će se održati  od 06.06. - 12.06. 2016 . godine u Linjanu ( Italija). Na put idu Branko Petrović – svetski rekorder i osamnaestogodišnji Nenad  Pavković KPA Spartak Subotica.

***

Početak ronilaštva u Subotici datira od 1982 godine. Na državnom nivou su se postizali zavidni rezultati, osvajala prva mesta ali je ovo prvi put da je neko dostigao nivo svetskog kvaliteta. Nenadu je mnogo pomogao u razvoju Branko Petrović jer su i lični prijatelji a i njegov otac Milan Pavković – instruktor ronjenja i predsednik ronilačkog kluba. Skromnost nije uvek vrlina jer  su troškovi veliki a samo jedan deo pokriva SOPAS (Savez organizacija podvodnih aktivnosti Srbije). Nadamo se da će ipak po povratku zatražiti neka sredstva za refundiranje troškova jer naš sportski savez a i grad zna ceniti i nagraditi svoje istaknute predstavnike koji nas reprezentuju na međunarodnoj sportskoj pozornici.

 

 

 

Subotica 03.06.2016.                                                                          Đorđe  Branisavljević

Ličnosti: 
Custom Search