Pokret za preokret: Obratiti pažnju na prava radnika u Svarovskom i Kalcedoniji

Kategorija: 

Gradski odbor Pokreta za preokret Subotica upozorava da se radnicima kompanija “Svarovski” i “Kalcedonija” u tom gradu  krše prava, a da sindikat ne reaguje jer postoji samo na papiru. Radnici “Svarovskog”  rade uzatopno četiri dana, po 10 sata dnevno, a rad vikendom nije im posebno plaćen.

Prema rečima zaposlenih u “Kalcedoniji” za odlazak u toalet moraju da dobiju dozvolu, a plaše se da se žale jer strahuju za gubitak radnog mesta budući da ga je u Subotici, bez stranačke pripadnosti, teško pronaći. Radnici ove kompanije ograničeni su i po pitanju banke preko koje moraju primati platu jer administrativna zabrana u slučaju kredita nije moguća ukoliko se ne realizuje preko tačno određenih banaka.

Pokret za preokret upozorava da neke strane kompanije koriste sve pogodnosti koje im je doneo Zakon o radu, pa radnike, veoma često, posmatraju kao robu. Veliki je problem što sindikati u tim kompanijama ili ne postoje ili ne ostvaruju svoju ulogu. Radnici koji su nam se poslednjih meseci obraćali su bespomoćni i uplašeni jer imaju samo obaveze, a gotovo da nemaju nikakva prava. Njihovo je samo da rade i ćute.

Gradski odbor Pokreta za preokret Subotica poziva nadležne inspekcijske organe da obrate pažnju na ostvarivanje i ono malo prava koja radnicima po Zakonu o radu pripada, a radnike da se organizuju u sindikate koji će zastupati njihove interese.         

GO Pokreta za preokret Subotica

Custom Search