Прослава Илиндена 2016 Фондације „Македонско сунце“

Kategorija: 

Македонска национална заједница у Суботици, у организацији Фондације „Македонско сунце“ обележава највећи национални празник Македонаца Илинден. Овом приликом честитамо свим нашим суграђанима Македонског порекла национални празник Илиден желимо да га проведете радосно и у миру, испуњени вером и љубављу поносни на своје порекло, али и свима којима је овај датум близак и који га осећају као свој. Наше је да се сећамо поносних предака који су, баштинећи слободарске традиције наших народа, устали против окупатора и отпочели крваву и јуначку борбу за слободу.

  Често смо склони историјским проглашавати оне датуме који убрзо покажу да нису вредни тог епитета. Дан 2. август 1903. године и борба против Османског царства за аутономију заиста је датум за памћење и наук. Поготово данас, оваквом  свету у којем поново нараста неправда у разним појавним облицима.

Искрено желимо да се Македонија и у будућности развија као демократска и просперитетна земља, са добрим и пријатељским односима са свим својим суседима а посебно са Р.Србијом, а с циљем економског напретка и сарадње у региону. Обзиром на нашу историјску, географску и културну упућеност једних на друге, вјерујемо да ће наши званичници знати да препознају заједничке интересе на нашем путу у европску будућност.

Ми из фондације указујемо да борба за истинску равноправност још траје, те позивамо све сународнике да се активно укључе у процесе промовисања свих људских и мањинских права и да храбро и одговорно користе права која су им гарантована прописима наше државе Републике Србије.

Служба за информисање Фондације МС

Custom Search