Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Predstavljeno novo izdanje romana Bačvanska svadba Artura Munka

Uto, 13.09.2016 - 15:45 -- nikola.tumbas

U okviru „Jesenjeg festivala jevrejske kulture“, u Gradskoj biblioteci Subotica, juče je pred mnogobrojnom publikom predstavljeno novo izdanje romana Bačvanska svadba Artura Munka. U ime organizatora festivala publiku je pozdravio Kristijan Takač. O stvaralačkom opusu i avanturističkom životnom putu našeg sugrađanina Artura Munka nadahnuti uvodni tekst čitao je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke Subotica.

Ovaj roman je ponovo objavljen nakon 55 godina od njegovog prvog izlaženja u izdanju izdavačke kuće „Forum“, te je u ime izdavača o knjizi i o njenoj recepciji govorio moderator večeri Gabor Virag, direktor „Foruma“, a o ideji o ponovnom izdavanju i značaju ove knjige i književnog dela Munka govorila je književnica Ildiko Lovaš. O Munkovom   književnom opusu i odrazu subotičkog suživota u njemu govorila je bibliotekarka Dora Hičik. Hargita Gažo, direktorka Muzeja u Bačkoj Topoli, održala je prezentaciju o rukopisima i ostavštini Artura Munka koji su u vlasništvu Gradskog muzeja i skrenula je pažnju na neke varijante romana. Na kraju predstavljanja knjige, svog dede, Artura Munka, prisećala se Stela Munk koja je između ostalog govorila o okolnostima prevođenja njegovog drugog romana Hvala Vam, do daljnjeg… koji je postao izuzetno popularan u slovenačkom kraju u kojem ona živi. Za ovaj prevod na slovenački jezik dobila je bezbroj pohvala. Uz Stelu Munk bila je prisutna i druga unuka Artura Munka, Aleksandra Munk.

info: Irena Bognar

Više o ovoj temi...

18.09.2016. u Gradskom muzeju Subotica održana je prezentacija knjige "Umetnost medaljerstva Edea Telča" autorke Ane Baranji, predavanje Jadvige Pol-Tiškievič iz Holandije i otvaranje kamerne izložbe Telčovih medalja i plakata. 

Post date: Pon, 19.09.2016 - 09:26

17.09.2016. u 19:00 na sceni "Jadrana"  održana je predstava "Čehov je Tolstoju rekao zbogom"

Post date: Pon, 19.09.2016 - 09:18

15.09.2016. u subotičkoj sinagogi u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture 2016 održan je koncert pod nazivom "Himna bez granica". Na koncertu su učestvovali Segedinski sinfonijski orkestar, Hor "Vasi Viktor", Timea Zita Šomođi, Boglarka Lacak, Zoltan Međesi i dirigent Šandor Đidi.

Post date: Pet, 16.09.2016 - 08:39

Koncertom gudačkog kvarteta "Quattro santi" u nedelju 11.09., u sali Jevreska opštine započeo je Jesenji festival jevrejske kulture 2016.

Nastupili su: Miloš Nikolić,Vladimir Čuković, Aleksandar Stankov i Milica Svirac.

Post date: Pon, 12.09.2016 - 09:46