Seksualno nasilje nije tabu za ono dete koje ga je doživelo

Sub, 01.10.2016 - 00:42 -- nikola.tumbas
Zvučni zapis tribine
Zvučni zapis tribine

Tribina o bezbednosti dece u oblasti prevencije seksualnog nasilja i bezbednosti dece na internetu

 

U četvrtak, 29.09.2016. na Otvorenom univerzitetu od 18h do 20h održana je tribina o bezbednosti dece u oblasti prevencije seksualnog nasilja i bezbednosti dece na internetu.

Tribinu je organizovala Kancelarija za mlade Grada Subotice za sve zainteresovane roditelje i staratelje dece, sa ciljem upoznavanja roditelja i stručnjaka sa informacijama i iskustvima predstavnika društvenih i državnih institucija koje se bave tematikom zaštite i bezbednosti dece.

Tribini je prisustvovalo preko 60 učesnika, mahom stručnih radnika iz škola, kao i roditelja i drugih zainteresovanih građana i građanki.

Govornici tribine su predstavili svoje aktivnosti i iskustva, te su učesnici u poslednjem delu imali priliku da komentarišu i postavljaju pitanja govornicima.

Dušica Popadić i dr Ljiljana Bogavac iz  organizacije Incest Trauma Centar - Beograd prve su predstavile podatke i iskustva u svom radu. Navedeno je da prema statističkim podacima koje poseduju iz svog rada, postoji čak 7 prijavljenih slučajeva nedeljno seksualnog zlostavljanja dece, dok svega 7 % onih koji su žrtve seksualnog nasilja o tome govore. Ono što je važno naglasiti jeste da je 2013. godine Parlament Srbije usvojio Inicijativu Incest Trauma Centra – Beograd da se ukine zastarevanje seksualnih delikata nad decom, čime je Srbija, posle Velike Britanije, postala druga zemlja u Evropi sa ovom zakonskom merom kojom su prepoznati dugoročni efekti seksualne traume.

U 2015-2016. godini, Incest Trauma Centar – Beograd je, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete Srbije, uradio prvu Nacionalnu studiju o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji, prvu Strategiju u obrazovanju za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece i u ovoj godini izradjuje Obrazovne pakete čime se tema seksualnog nasilja nad decom uvodi u nacionalni kurikulum vrtića, osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Igor Jurić iz Fondacije Tijana Jurić je takođe predstavio rad Fondacije, ciljeve kao i planirane aktivnosti za naredni period, koji se tiču lobiranja i zagovaranje za uspostavljanje javnog registra za pedofile, zatim zalaganje za doživotne zatvorske kazne počiniocima teških krivičnih dela protiv dece i mladih, te nastavak rada i na uspostavljanju sistemskog mehanizma za nestala lica. Na kraju svog izlaganja, Jurić je pozvao građane da mu se pridruže u budućim inicijativama zagovaranja, koje se tiču unapređenja mehanizma zaštite dece i mladih.

Nakon drugog govornika, ispred Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije, Nela Jovanoski predstavila je iskustva policije koja mogu pomoći roditeljima u prepoznavanju internet predatora, koji su tipični modeli njihovog ponašanja, te  kako naučiti decu da vode računa o svojoj bezbednosti na internetu.

Nakon izlaganja govornika, zaključeno je da je i dalje potrebna međusektorka saradnja, te istrajnost pojedinih građanskih inicijativa  da bi se stvorila mogućnost  većeg uticaja na povećanje nivoa bezbednosti dece, posebno u oblasti seksualnog nasilja i bezbednosti na internetu.

Građani koji su pratili izlaganje tribine su imali komentare vezane za mehanizme zaštite dece u slučajevima nasilja u porodici, zatim zaštite zlostavljane dece u školama, te su bila postavljena i pitanja šire sigurnosti i bezbednosti u našem gradu. Sa tim u vezi, zaključeno je da je potrebno više javnih rasprava i tribina, na kojima građani mogu da iznesu i podele svoje sumnje i pitanja, te da se ne sme zaboraviti i lična odgovornost svakog od nas, posebno u oblasti prijavljivanja slučajeva te davanja sigurnog prostora i poverenja deci i mladima koji nam se obrate, bilo kao roditeljima unutar porodice, bilo kao nastavnicima ili psiholozima u školi.

Na samom kraju, građani i građanke su pozvani da posete predstojeću međunarodnu konferenciju o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016", koja će se desiti 05.10.2016. u hotelu Patrija sa početkom u 10 časova, a koju organizuje Fondacija Tijana Jurić. Prisustvo je besplatno za sve zainteresovane.

 

Ksenija Lazić

U Subotici, 30.09.2016.

 

                                                          

 

Autor teksta: 
Custom Search