Nagrada za Slobodana Šnajdera i Miodraga Belančića

Čet, 20.10.2016 - 15:28 -- nikola.tumbas

Književnik Slobodan Šnajder iz Zagreba za knjigu „Doba mjedi“  i Milorad Belančić, filozof iz Beograda za delo „Mi pa mi“ prvi su dobitnici novoustanovljene nagrade koja nosi ime filozofa Radomira Konstantinovića. Nagrada se dodeljuje za 2015. godinu najvrednijim književnim ili filozofskim delima koja su u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu najizrazitije na tragu Konstantinovićevog stvaralaštva.

O nagradi, koja je ustanvoljena prošle godine u Subotici na prvom naučnom skupu posvećenom Konstantinovićevom delu, odlučivali su prof. dr Vladimir Gvozden, dr Ivan Milenković, Oto Tolnai i prof. dr Gojko Tešić. U obrazloženju žirija za dodelu nagrade Slobodanu Šnajderu stoji da je delo „Doba mjedi“ drama biografije i veliki trenutak u prostorima srodnih, istorodnih jezika. „Ako je iko sa bivših jugoslovenskih prostora baštinik Konstantinovićeve poetike i filozofske misli onda je to, zasigurno, Slobodan Šnajder – svojim činjenjem i stvaralačkom doslednošću, hrabrošću, provokativnošću, intelektualac i čovek retke filozofske i moralne doslednosti od „Hrvatskog Fausta“ do najnovijeg romana „Doba mjedi“....Šnajderovo „Doba mjedi“ nadmašuje sve vrednosne kriterijume nacionalne kulture i upisano je u najširi evropski okvir“, naveli su u odluci o nagradi.

Za članove žirija nagrade Radomir Konstantinović, Milorad Belančić je „najsamosvojniji filozof srpske scene, dekonstruktivista koji je gotovo čitav svoj filozofski opus posvetio razgradnji ubistvenih identiteta“. U polemičkoj knjizi „Mi pa mi“ nastavlja da se bavi filozofijom Konstantinovića, postajući jedan od njegovih najupornijih i najplodnijih čitača. „Ideje se kod njega ne zadržavaju u formalinu, ne sklerotizuju se u strahu od promene koja će im promeniti oblik, već žive u akteulnom suočavanju sa sadašnjošću. I upravo je to velika Konstantinovićeva pouka koju je Belančić prihvatio: ideje koje ne izlaze u stvarnost, ideje koje se ne suočavaju sa izazovima vremena, koje snuju o večnosti obujmljene opnom nedodirljivosti, zatvorene u svom nepokretnom identitetu, takve ideje trule, a palanka je mesto koje druge ideje do trulih i nema“.

Nagrada Šnajderu i Belančiću biće uručena u Subotici, 27. oktobra, na dan kada je umro veliki filozof, lingvista i književnik. Radomir Konstantinović rođen je u Subotici 1928. godine i Gradska biblioteka je domaćin i organizator međunarodnog naučnog skupa posvećenom njegovom misaonom nasleđu, a na čelu Organizacionog odbora je dr Latinka Perović.

info: A.V. P.

Autor teksta: 
Custom Search