Najavljeno svečano obeležavanja Svetskog dana autizma

Pet, 31.03.2017 - 22:31 -- dejan.vukovic

Drugi april je svetski dan osoba sa autizmom koji će svečano obeležiti i grad Subotica. Tom prilikom Gradska kuća i Rahjl palata će biti osvetljene svetlima plave boje. U znak podrške i solidarnosti u četiri lokala u Subotici, i dva u Bačkoj Topoli od 12 sati uz kafu će se služiti i plavi kolačići u obliku srca. Radi se o Centar caffe, Borsalinu, poslastičarnici Ravel, Gentlemens Clubu i kafićima u Topoli, Poughkeepsie i My Caffe. 

U nedelju, u 11h, u Dečijem pozorištu biće izvedena predstava „Tobi - tužni psić“, a sve gledaoce očekuje i tačka iznenađenja. gde se očekuje dolazak državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.  Slogan ovogodišnje kampanje ukazuje na prepreke koje svi članovi društva treba zajedno da sruše kako bi se izgradilo pristupačno društvo za osobe sa autizmom. - rekla je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti

Suzana Skenderović, predsednica Udruženja Autizam Subotica naglasila je da naš Grad spada u one gradove u kojima se o autizmu ne priča samo 2. aprila, već tokom cele godine. Istakla je odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom od samog osnivanja od 2011. godine. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi obezbeđena su sredstva za opremanje prostorija Udruženja „Kuća iza duge“ u koje dolazi oko 40 dece.

Aktivnosti Udruženja se prvenstveno baziraju na podršci roditeljima dece sa autizmom. Porodicu je neophodno očuvati, a roditeljima je izuzetno teško zbog činjenice da je deci neophodan nadzor 24h dnevno. Iz Udruženja poručuju da je najvažnije uključiti osobe sa autizmom u obrazovni sistem, ali i omogućiti im da stečeno znanje primene u praksi. Otvaranjem ugostiteljskih objekata i zanatskih radionica omogućilo bi se osobama sa autizmom da rade i zarađuju novac za spostvene potrebe.

Ovom prilikom Suzana Skenderović je najavila da će Udruženje nabaviti mašinu za proizvodnju papirnih kesa pomoću koje bi zaposlila osobe sa autizmom a plasmanom proizvoda bi se omogućilo dobijanje nekih sredstava koje bi pomoglo radu Udruženja. 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search