OTKAZANO> Naseljavanje Hrvata u Torontalsku županiju (Banat)

Čet, 20.04.2017 - 12:01 -- nikola.tumbas

Zbog bolesti, to jest spriječenosti predavača dr. Gaje Pozojevića, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata primoran je otkazati održavanje Znanstvenog kolokvija s temom Naseljavanje Hrvata u Torontalsku županiju (Banat) s osvrtom na familiju Pozojević, koji je trebao biti održan u srijedu, 26. travnja, s početkom u 19 sati, u prostorijama ZKVH-a (Laze Mamužića 22) u Subotici.

O novom terminu održavanja Kolokvija, javnost će biti na vrijeme obavještena.

**

XLVIII. ZNANSTVENI KOLOKVIJ - Naseljavanje Hrvata u Torontalsku županiju (Banat) s osvrtom na familiju Pozojević održat će se u srijedu, 26. travnja 2017. godine, s početkom u 19,00 sati u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (Laze Mamužića 22)

Predavač: Gajo Pozojević (Zrenjanin)

Predavač će prikazati povijesne okolnosti za vrijeme kolonizacije hrvatskih predijalaca s teritorija Vojne krajine u Torontalsku županiju (današnji Banat). Tek s formiranjem Vojne krajine u XVIII. stoljeću ustalila se linija razgraničenja između Otomanske i Habsburške imperije. Područje između rijeka Une, Save i obje strane Kupe bilo je u vlasništvu Zagrebačke biskupije na kojoj su bili naseljeni predijalci čija su imanja potpala pod Vojnu krajinu. Civilna vlast nije priznavala vojnu niti je ova priznavala plemićke privilegije. Zagrebački biskupi i Bečki dvor dogovorili su adekvatnu zamjenu ovih posjeda za imanja Biled Torontalske županije u Banatu. Na primjeru hrvatske plemićke familije Pozojević prikazane su okolnosti tog preseljenja.

Gaja pl. Pozojević rođen je 6. veljače 1957. godine u Radojevu, Vojvodina, Banat, Srbija. Završio je medicinski fakultet u Novom Sadu i specijalizaciju iz pulmologije u Srijemskoj Kamenici. Živi i radi u Zrenjaninu, oženjen, otac je dvoje djece. Član je Hrvatskog plemićkog zbora. Iz hobija se bavi humanitarnim radom i proučavanjem povijesti svoje familije.

Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Sre, 26.04.2017 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Sre, 26.04.2017 - 20:00
Kategorija: 
Custom Search