Zlatna medalja Frisa i srebrna Štefaneka

Ned, 07.05.2017 - 01:18 -- dejan.vukovic

Srbija je danas na Evropskom prvenstvu u rvanju koje se održava u Novom Sadu osvojila dve medalje. Zlatnom se okitio Kristijan Fris u kategoriji do 59 kilograma dok je najbolji rvač Srbije, Davor Štefanek u kategoriji do 66 kg. osvojio srebrnu medalju. Medalje najboljima uručili su Vanja Udovičić, ministar sporta i Igor Mirović predsednik Organizacionog Odbora Evropskog Prvenstva.   

Davor Štefanek nije uspeo da osvoji zlatnu medalju koja mu jedino nedostaje u bogatoj kolekciji. U toku prepodneva slavio je u četiri borbe u kategoriji do 66 kg sa kojima se plasirao u finale Evropskog Prvenstva gde ga je čekao Rus, Artjom Surkov, prvak Evrope iz 2015 godine i osvajač srebrne medalje sa Svetskog prvenstva. Posle prve runde Sukov je imao prednost od jednog poena. U nastavku borbe Davor je krenuo ofanzivnije, što je spretno iskoristio viši rvač iz Rusije i došao do prednosti od tri poena. Minut ipo pre kraja Davor smanjuje razliku zbog pasivnosti Sukova, na 3:1. Ubrzo Rus pravi odličan poen za velikih 7:1. Trideset i pet sekundi pre kraja nova dva boda za Sukova što je značilo pobedu tehničkim tušem. Trener Srbije zatražio je čelendž, mešutim odluka sudija je bila ispravna u poslednjem poenu pa je davoru ostalo jedino da čestita takmičaru iz Rusije. 

Pre Davora rvao je Kristijan Fris koji je postao novi prvak Evrope u kategoriji do 59 kilograma i doneo zlato Srbiji posle 28 godina. Ovo je ujedno najbolji rezultat Frisa u karijeri, pošto je 2007 godine bio treći na Evropskom Prvenstvu. Srbin je u finalu pobedio Bugarina Iva Serafima Angelova sa 3:1. Bugarin je već bio šampion Evrope i sveta i to 2013 godine. Fris je od samog početka krenuo izrazito agresivno što mu se isplatilo jer je brzo poveo sa 3:0. Dva minuta pre kraja borbe Angelov je dobio bod zbog pasivnosti Frisa, međutim do kraja meča rvač iz Srbije je uspešno odolevao napadima Bugarina i na kraju proslavio svoju prvu zlatnu medalju. 

U nedelju 7. maja na rasporedu je poslednji dan Evropskog prvenstva u rvanju kada će iz Srbije na strunjače izaći Nemeš, Maksimović i Franjković koji će takođe pokušati da se domognu medalje.  

 

 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search