Osnovnu školu „Matija Gubec“ iz Tavankuta posjetili učenici i nastavnici Osnovne škole „Kizur Ištvan“ iz Subotice

Ned, 15.10.2017 - 20:24 -- branka.milojevic

Osnovnu školu „Matija Gubec“ iz Tavankuta u četvrtak 12. listopada posjetili su učenici subotičke osnovne škole „Kizur Ištvan“. Učenici četvrtoga razreda ove subotičke škole u posjet su svojim tavankutskim vršnjacima došli da bi sudjelovali u radionicama roljanja i slamarstva.

Na radionici roljanja 43 su subotička učenika mogla upoznati tradicionalni, „starovinskim“, načinom glačanja uz pomoć velikog drvenog mehanizma roljke koji se čuva u tavankutskoj školi, a koji čuvaju i održavaju učenici i nastavnici.

Roljke su nekada bile neizostavan dio salašarske svakodnevice u Vojvodini, no danas su zamjenjeni tehnološki naprednijim aparatima pa ih je mali broj ostao sačuvan i vrijedan su svjedok vremena i dio vojvođanskog identiteta. Nakon roljanja, učenici su se upoznali s još jednim dijelom vojvođanske tradicije i kulturne baštine, a koji njegujuju i čuvaju mali Tavankućani – slamarstvom.

Subotičani su tako saznali nešto o povijesti slamarstva u Tavankutu, ali i naučili kako od slame izraditi ukrasne predmete. Zanimljiv nastavni dan prepun smijeha, zabave, učenja i druženja završen je zaključkom o vrijednosti i važnosti ovakve suradnje dviju škola.

Custom Search