Sindikat komunalaca: Štrajk upozorenja

Kategorija: 

Odbor Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Grada Subotice, kao sastavni deo Pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodine, doneo je Odluku o stupanju u jednosatni štrajk upozorenja dana 30. novembra 2017. godine u svim javnim i javno-komunalnim preduzećima Grada Subotice. Takva odluka doneta je na osnovu odluke Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodine br. 05-12-37/1 od dana 14.11.2017.godine, kao reakcija na težak materijalni položaj zaposlenih u komunalnoj delatnosti, a pre svega u izostanku najavljenog uvećanja zarada, koje su zamrznute i umanjene već 3 godine.

Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodine sa svojih 10.000 članova stupa 30. novembra 2017. godine u jednosatni štrajk upozorenja. Osnovni zahtev Sindikata je da se javno komunalna preduzeća na lokalnom nivou izuzmu iz Zakona o privremenom uređivanju osnovica za isplatu zarada kod korisnika javnih sredstava. Donošenjem ovog Zakona, javna komunalna preduzeća su neopravdano svrstana u red subjekata koji treba da pune republički budžet i to samo od zarada zaposlenih. Umanjivanjem zarada zaposlenima za 10%, komunalna preduzeća su u obavezi da ta sredstva transferuju u budžet Republike. Ovakvo stanje traje već neprekidno tri godine i dovodi ne samo do umanjenja zarada, jer su istim propisom zarade i zamrznute, te se ni tako umanjene ne mogu podizati. Istovremeno Vlada saopštava da je konsolidovala budžet, i da ima prostora sa popravku i povećanje zarada, te donosi odgovarajuće akte i podiže zarade svima koji su korisnici republičkog budžeta, ali je u potpunosti zaboravila lokalna komunalna preduzeća, odnosno zaposlene u njima, koja nisu korisnici sredstava budžeta, ni lokalnog, ni pokrajinskog, ni republičkog. Ovo smatramo ogromnom nepravdom, i može se reći da je reč o previdu Vlade, koja je predlažući pomenuti zakon njime neopravdano obuhvatila i javna i javno komunalna preduzeća, a do sada nije našla adekvatno rešenje da izađe iz te situacije.

Preduzeća koja stupaju u jednosatni štrajk upozorenja na teritoriji Grada Subotice su:

  • Javno komunalno preduzeće „Stadion“ – u vremenskom intervalu od 6 do 7 časova,
  • Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje – u vremenskom intervalu od 7 do 8 časova,
  • Javno preduzeće „Palić Ludaš“ – u vremenskom intervalu od 7 do 8 časova,
  • Javno komunalno preduzeće „Dimničar“ – u vremenskom intervalu od 7 do 8 časova,
  • Javno komunalno preduzeće „Pogrebno“ – u vremenskom intervalu od 7 do 8 časova,
  • Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ – u vremenskom intervalu od 7 do 8 časova,
  • Javno komunalno preduzeće „Subotička toplana“ – u vremenskom intervalu od 7 do 8 časova,
  • Javno preduzeće „Subotica trans“ – u vremenskom periodu od 9 do 10časova,
  • Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace“ – u vremenskom intervalu od 12 do 13 časova,
  • Javno komunalno preduzeće „Parking“ – u vremenskom intervalu od 12:30 do 13:30 časova, i
  • Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ – u vremenskom intervalu od 13 do 14časova.

::

Custom Search