Filmovi sa XXVI međunarodnog festivala etnološkog filma

Kategorija: 

Filmovi sa XXVI međunarodnog festivala etnološkog filma - Etnografski muzej, Beograd 2017.

Gradski muzej Subotica srdačno Vas poziva na projekcije izbora dokumentarnih filmova sa XXVI međunarodnog festivala etnološkog filma. Filmovi će se prikazati 27, 28. i 29. decembra 2017. godine, sa početkom u 19 časova, u izložbenoj sali Gradskog muzeja Subotica (Trg sinagoge 3).

Sreda, 27. decembar 19h

Guru, porodica hidžri (Francuska – Belgija) 75min.
Guru porodice hidžri u državi Tamil (Indija) vodi brigu o neobičnoj zajednici transtransseksualaca koji se nazivaju i plementitim otpadnicima. Film nas vodi kroz priču hidžri sa rasponom od hiljadugodišnje svete tradicije do složenosti današnjice.

Poslednji ples (Italija) 55min. (Nagrada za kameru)
Petnaestogodišnji Bisvadžit je „gotipua“, sveti plesač u selu Orisi (Indija). Odmah nakon rođenja predat je hramu da bi naučio da pleše u čast boga Šive. Našminkan i obučen kao devojka na mističnoj i simboličnoj razini predstavlja Devadasi, Šivinu ljubavnicu. Zbog starosne granice ovakve uloge, primoran je da napusti hram i da krene u potragu za novim identitetom i novim životom...

Četvrtak, 28. decembar 19h

Sveta vodica (Belgija) 56min.
Film prati Vestinu, ekstravagantnu zvezdu noćnog programa i njenu priču o vodi koja ističe iz ženskog tela. Tokom razgovora sa stanovnicima raznih sela i gradova Ruande, ona otkriva seksualnost u toj zemlji kroz humor, spontanost i misteriju ženskosti. Ova priča o savremenoj Ruandi ruši predrasude koje postoje u vezi sa surovim tretmanom afričkih muškaraca prema ženama.

Ko je tvoj deda? (Nemačka) 24min.
Narod Mosi u Burkini Faso (zapadna Afrika) sačuvao je svoje animističko verovanje i poštovanje duhova predaka vladajuće porodice u strogo hijerarhizovanom društvenom uređenju. Film prati godišnji obred tokom kojeg se priče o precima izvode jezikom bubnjeva. Nakon ritualne krvne žrtve, predvodnik ceremonije ponavlja pitanje upućeno poglavici sela: „Ko je tvoj deda?“ Kao odgovor se nabrajaju imena i anegdote u vezi sa njima. U ovom upečatljivom filmu otkrivamo estesku i mitsku moć neuobičajene narativne forme u kontekstu rituala.

Petak, 29. decembar 19h

Duhovi (USA) 5min.
Jedan od retkih preostalih šamana na Tajlandu tokom trodnevnog rituala poznatog kao „limon“ priziva duhove mrtvih srodnika koji ulaze u telo medijuma. Kada duh obuzme medijum, ona počinje da se trese. „To je isto kao kada vetar dodiruje drveće“, objašnjava gospodin Tumsuan. „Vidite da lišće treperi, a vidite li vetar? Ne – ali i dalje verujete da je to vetar.“

Pa Džo i Lav (Velika Britanija) 72min.
Priča o ocu i sinu drvodeljama iz Gane – Pa Džou i Lavu - koji su stekli svetsku slavu svojim umetnički izrađenim mrtvačkim kovčezima neverovatnih oblika i boja. Popularnost ekscentričnih kovčega odvela ih je na umetničku avanturu u Veliku Britaniju, kao i na vajarske
postavke galerija širom sveta.

Tabu je reč koja potiče iz maorskog jezika i označava običajne norme koje ne smeju da se prekrše ili predmete i ljude koji su nedodirljivi. Po verovanju, narušavanje te zabrane povlačilo je za sobom tešku bolest ili smrt. Danas je u prenesenom značenju tabu povezan sa zabranama pojava koje se smatraju politički ili kulturno neprihvatljivim.

Custom Search