Besplatne projekcije filmova - 12. TURNEJA SLOBODNE ZONE

Sre, 18.04.2018 - 16:30 -- nikola.tumbas

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji. Subotica će biti jedan od gradova u kojima će se prikazati izbor filmova. Filmovi će se prikazivati u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta (Trg cara Jovana Nenada 15) od petka 20. aprila do utorka 24. aprila sa početkom u 19h. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pet najboljih filmova sa 13. izdanja festivala, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će u toku aprila, maja i juna obići Srbiju, je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarni film „Dan oslobođenja“, koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta. (petak, 20.04)

Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela“, o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma. (subota, 21.04.)

Treći film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone je igrani film „Ćambra“ koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj Romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane. (nedelja, 22.04)

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda. (ponedeljak, 23.04)

Peti film na Turneji biće dokumentarac „500 godina“ koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava. (utorak, 24.04.)

 

Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 20.04.2018 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Uto, 24.04.2018 - 19:00
Kategorija: 
Custom Search