Избор из уметничке збирке Градског музеја Суботица у Новом Саду

Kategorija: 

Изложба Градског музеја Суботица у Галерији Платонеум, галерији Огранка САНУ у Новом Саду, при крају текуће деценије рефлектује на шездесете године 20. века и скреће пажњу на чињеницу да сва дешавања шездесетих година заокружују својих пола века. То је уједно период узлета ликовног живота Суботице, али и шире регије. Избор сликарских и вајарских дела, као и дела примењене уметности, из збирке Градског музеја Суботица, указује на карактеристичне стилске тенденције шездесетих година (нпр. енформел) и неке од утицајних иновација југословенске ликовне сцене – покретање Меморијала Надежда Петровић (1960), оснивање Атељеа 61 (1961), Ликовног сусрета (1962), Тријенала керамике (1968), групе Bosch+Bosch (1969). Изложени експонати одраз су и догађаја који су означили деценију, као нпр. протест самоспаљивањем Јана Палаха, истраживање свемира, ступање човека на Месец.  Стилскe тeндeнцијe одређених радова показују тeндeнцију удаљавања од прeдмeтнe стварности и ослобађањe тeматскe одрeђeности, матeријално сe изражавајући како традиционалним средствима, тако и нeконвeнционалним, односно новим индустријским, као што су песак и полиeстeр.

Поред дела сликара, вајара и керамичара завичајне и шире југословенске ликовне сцене, изложени су и радови уметника београдског ликовног круга родом из Суботице, који су остали у чврстој вези са родним крајем: сликара и професора Академије ликовне уметности Ђорђа Бошана и вајарке Ане Бешлић, чији се легати налазе у Градском музеју Суботица, као и вајара Нандора Глида, професора Факултета примењених уметности и дизајна и ректора Универзитета уметности у Београду. Радови заступљених уметника представљају важне сегменте њиховог опуса, као и прилог сагледавању историје уметности датог периода.

Избор из уметничке збирке указује на богатство и ширину могућих интерпретација колекција јавних збирки. Изложба се реализује у оквиру манифестације Музеји за 10, у години када се обележава 70 година од оснивања Градског музеја Суботица.

Ауторке изложбе: др Олга К. Нинков музејски саветник и Љубица Вуковић Дулић виши кустос Градског музеја Суботица

Изложба је отворена од 11. до 21. маја 2018.

Custom Search