Islamska zajednica obilježila početak mjeseca Ramazana

Uto, 15.05.2018 - 22:47 -- nikola.tumbas
Poruka Abdurrahman efendije Salajia
Poruka Abdurrahman efendije Salajia

U prilogu poruka imama *Muhadžir* džamije Abdurrahman efendije Salajia svim pripadnicima islamske zajednice povodom početka mjeseca Ramazana.

*

Bismilahi rahmani rahim

U ime Allaha Svemilosnog Milostivog

Sa Božijom voljom i određenjem dočekasmo najdražeg nam gosta, blagosljovljeni mjesec Ramazan. Njega muslimani širome svijeta željno iščekuju zato što je to mjesec koji ih podsjeća i uči mnogim bitnim stvarima. Musliman se tokom čitavog mjeseca od nastupanja zore pa sve dok sunce ne zađe suzdržava od jela, pića i intimnog približavanja ženi. Ovim činom svaki musliman se solidariše sa milionima ljudi širom svijeta koji nemaju dovoljno hrane i pića,i to ga čini humanijim i saosećajnim. Takođe tačno određeno vrijeme za početak i prekid posta uči svakog muslimana na strpljivost i samokontrolu, jer nije nimalo lako u toplim danima ne konzumirati hranu i piće po 13 i vise sahata. Glavni moto koji pokreće sve nas da tako postupamo i udaljavamo se od svega sto nam se zabranjuje u ovom mjesecu jesu riječi Uzvišenog Boga koje je preneo naš Poslanik Muhamed neka je nad njim Božiji mir i spas:“Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem“. Čežnja za Njegovim oprostom i jaka volja sa susretom sa Njim na budućeme svijetu onako kako će On biti zadovoljan sa nama glavni su faktori i pokretači svakom muslimanu da se vlada tačno definisanim pravilima u ovome blagoslovljenom mjesecu. Takođe još jedna jako bitna stvar u ovome mjesecu jeste ta što je u njemu počelo objavljivanje poslednje Objave a to je Kuran Časni. Uzvišeni Bog nam doslovce prenosi i kaže:“Mjesec Ramazan je mjesec u kome je počela objava Kurana“.

Zbog izuzetne važnosti noći u kojoj je počela Objava, a to je noć Kadra (Ljejljetulj-Kadr) učinjeno dobro djelo u njoj je bolje nego da ga čovek radi u hiljadu drugih mjeseca (nešto više od 83.god.) u kojoj nema te noći. U Kuranu u poglavlju „Kadr“ stoji: “Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci“.

Ove i jos mnoge druge blagodati nosi ovaj blagoslovljeni mjesec,i zato sa potpunim pravom su naši dobri predhodnici stalno molili Uzvišenog Boga 6 mjeseci prije nastupanja Ramazana da ih poživi da dočekaju taj mjesec kako bi ga proveli u pokornosti,a drugih 6 mjeseca Njega su molili da im sav njihov trud primi.

Na kraju i ja Njega Uzvišenog molim da nam olakša i primi sve aktivnosti koje ćemo imati u našoj zajednici i ujedno svim muslimanima Subotice, Srbije, Balkana i širome svijeta čestitam ovaj blagoslovljeni mjesec.

 

Imam *Muhadžir* džamije Abdurrahman ef.Salaji

Ličnosti: 
Custom Search