Saopštenje UG Bunjevačko kolo Sombor

Kategorija: 

Na novembarskim izborima za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, lista UG “Bunjevačko kolo”, Sombor je, u totalno  neravnopravnoj utakmici, osvojilo 6 mandata dok je široka koalicija svih ostalih udruženja osvojila 13 mandata. U skladu s tim, posle teških, na momente neprijatnih pregovora, na kojima se suprotna strana, služila i ucenama i drugim nefer metodama, UG „Bunjevačko kolo“ je zasluženo dobila pravo da imenuje zamenika predsednika Saveta, podpredsednika Saveta i člana Izvršnog Odbora. Iako to ne čini 31 ,5% funkcija, mi smo bili zadovoljni jer nam funkcije nikada i nisu bile motiv bavljenja u Bunjevačkom nacionalnom korpusu.

Medjutim, kao i mnogo puta ranije, na inicijativu njenog idejnog predvodnika Mirka Bajića, posle 6 nedelja lista „Bunjevci Zajedno“ jednostrano krši sporazum i bez ikakvog argumentovanog razloga smenjuje podpredsednika BNS , Dejana Parčetića, inače dokazano, vrlo uspešnog  predsednika UG „Bunjevačko kolo“, Sombor. To mesto zauzima niko drugi, nego njen baš realni lider, Mirko Bajić.

Konstatujemo da je izveštaj sa 3 sednice, kao i mnogo puta ranije neobjektivan, selektivan i da pokušava da stvori iskrivljenu sliku. Dakle,nije rečeno da je Dejan Parčetić smenjen bez bilo kakvog argumenta samo da bi Mirko Bajić imao bar neku funkciju. Propušteno je u izveštaju da je vodjena vrlo žučna diskusija, da je novoimenovani podpredsednik Mirko Bajić upadao u reč kadgod mu je volja bila, da je predsednica to uglavnom tolerisala, verovatno zarad očuvanja „predizborne koalicije“, da je isti Mirko Bajić čak i psovao na sednici, što se može videti na video zapisu sednice. Propušteno je u izveštaju da su članovi saveta sa liste br. 2 „UG Bunjevačko kolo“, Sombor“, nakon izglasavanja smene Dejana Parčetića napustili sednicu. Nije čudo što je izveštaj tendenciozan, jer isti produkuje medijska kuća „Bunjevačko medija Centar“ čiji je stopostotni vlasnik Boris Bajić, upravo sin visokog novoimenovanog funkcionera Mirka Bajića. Da naglasimo da je Boris Bajić, vlasnik ove medijske kuće u isto vreme i zaposlen u Bunjevačkom Informativnom centru gde je direktor njegov otac Mirko Bajić.

Iz svega ovoga jasno je nekoliko stvari:

Članovi saziva liste „Bunjevci zajedno“ su zarad funkcija svog idejnog tvorca, Mirka Bajića, uspeli za samo 6 nedelja pogaziti svoju reč i pokazali su koliko ustvari drže do svoje časti, dogovora i poštovanja samoga sebe. Činjenica da s Mirkom Bajićem ne postoji mogućnost poštovanja dogovora, jer je dogovore već kršio i 2010., i 2013. godine, kad su mu protivnici bili upravo današnji bliski saradnici. Inače, bliska prošlost dokazuje da g-din Mirko Bajić i ne može funkcionisati ukoliko nema neprijatelja, a to su do sada bili između ostalih i sadašnja predsednica Suzana Kujundžić, sadašnji podpredsednik Nikola Babić, do pre godinu dana Bunjevačka matica, a u poslednje vreme UG  „Bunjevačko kolo“, Sombor. U medjuvremenu, mnogi časni pošteni i vidjeni Bunjevci su se sklonili i ne daju doprinos bunjevačkoj zajednici, upravo u znak neodobravanja ovakvog načina rada.

Isto tako, činjenica je da su se ovim nipodaštavanjem svoje reči i potpisa, svi koji su glasali za gaženje sporazuma drznuli da nastave prkositi Bunjevcima i Subotice i Sombora, i svih mesta gde Bunjevci žive, žmureći pred, za nas vrlo očekivanim, katastrofalnim rezultatima liste broj 1,  na nedavnim izborima za članove BNS, kada je izlaznost u mestima grada Subotice bila manja od jadnih 20%.

Poručujemo svim članovima BNS da se u budućnosti osmele razmišljati svojom glavom, da ubuduće glasaju po svojoj savesti, a ne po direktivi, (ako se ovako nastavi), definitivnih gubitnika u budućnosti, na čelu s Mirkom Bajićem i njegovim satrapima. Podsećamo ih da nisu tamo izabrani da se staraju o kontinuitetu funkcionerskog angažmana Mirka Bajića, nego da se staraju o intetresima Bunjevaca. Početak rada ovog saziva baš pokazuje suprotno.

I na kraju, poručujemo svim Bunjevcima da će UG „Bunjevačko kolo“ nastaviti sa radom, još više, bolje, snažnije i lepše, nego do sada, unatoč svim problemima koji proizilaze iz ovako neprincipijelnog i nekorektnog odnosom Bunjevačkog Nacionalnog Saveta prema UG „Bunjevačko Kolo“, njenim članovima i Bunjevcima Sombora, Subotice i svih mesta gde Bunjevci žive.

U Somboru, 24.01.2019.godine
Upravni odbor UG „Bunjevačko kolo“ Sombor

Custom Search