U susret Svetskom danu zdravlja

Kategorija: 

U susret obeležavanju Svetskog dana zdravlja Zavod za javno zdravlje Subotica, Dom zdravlja Subotica i Crveni krst Subotica uz podršku Grada Subotice organizuju sledeće aktivnosti:

  • - 05. aprila od 10 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotica kviz takmičenje osnovaca i srednjoškolaca „Šta znaš o zdravlju - šta znaš o Crvenom krstu?“
  • - 06. aprila od 9 do 12 časova u TC „Roda“, Beogradski put 128, bazar zdravlja „Proverite faktore rizika - brinite o svome zdravlju“

Kviz takmičenje osnovaca i srednjoškolaca je tradicionalno takmičenje u Crvenom krstu Subotica koje je ove godine okupilo 11 ekipa iz osnovnih i 8 ekipa iz srednjih škola. Kviz takmičenje će se održati u vidu interaktivnog učešća takmičarskih ekipa koje treba da prođu 19  punktova i na svakom punktu da uspešno realizuju pripremljene zadatke. Pored teoretskog znanja učesnici kviza treba da pokažu i određena praktična znanja i veštine. Za najbolje su obezbeđene i medalje, te nastavak takmičenja na pokrajinskom nivou.

U okviru bazara zdravlja lekari i medicinske sestre Zavoda i Doma zdravlja će svim zainteresovanim sugrađanima besplatno izmeriti krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, te proveriti stanje uhranjenosti. Svi pušači (i pasivni pušači) mogu proveriti vrednosti ugljen-monoksida u  izdahnutom vazduhu. Lekari će posle izvršenih merenja davati savete, a na info pultu će se deliti promotivni i edukativni materijal. Na bazaru će sugrađani moći porazgovarati sa lekarom i dobiti potrebne savete i preporuke. Istovremeno će volonteri Crvenog krsta Subotica sa najmlađim posetiocima bazara razgovarati i crtati u edukativnim bojankama na temu zdravih stilova života (bojanke o pravilnoj ishrani, zdravlju zuba, fizičkoj aktivnosti i ljudskom telu).

Akcije, pre svega, promovišu zdravlje kao najveću vrednost i zdrave stilove života kao oblike ponašanja koji su izuzetno važni za očuvanje i unapređenju sveukupnog zdravlja od najranijeg uzrasta.

Pozivamo sve naše sugrađane da podrže planirane aktivnosti koje se organizuju u našem gradu. Brinite o svome zdravlju i zdravlju svoje porodice!

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić

Custom Search