Истраживања вишеструких показатеља - MICS

Kategorija: 

На територији Републике Србије, у току је спровођење шестог циклуса Истраживања вишеструких показатеља – MICS 6. Истраживање је почело 2. септембра и трајаће до 10. новембра 2019. У првој половини рада на терену, од 10.000 изабраних домаћинстава, 11 тимова Републичког завода за статистику посетило је 4.872 домаћинства (3.930 из националног узорка и 942 из узорка домаћинстава која живе у ромским насељима).

Стопа одговора у нациoналном узорку је  83,9%, док је стопа одговора у узорку домаћинстава која живе у ромским насељима преко 97%.

У националном узорку анкетирано је 1.710 жена, 899 деце млађе од 5 година и 837 деце узраста од 5 до 17 година. У узорку домаћинстава која живе у ромским насељима анкетиранo је 879 жена, 501 дете млађе од 5 година и 495 деце узраста од 5 до 17 година.

Подсећамо да је MICS глобални истраживачки програм који припрема УНИЦЕФ, заједно са различитим агенцијама Уједињених нација и који се, у петогодишњој динамици, спроводи у сарадњи са националним статистикама.

MICS је веома важно истраживање којим се прикупљају различити показатељи о положају, пре свега, жена и деце, затим о положају породица, положају маргинализованих група становништва итд. Циљ је да се помогне у обезбеђивању показатеља који не постоје у административним изворима и подацима из других истраживања.

MICS представља једини извор података за многе индикаторе који се односе на заштиту детета, образовање у раном детињству (похађање предшколских установа), имунизацију (вакцинација деце), опште образовање, образовање ромске популације, затим на здравље популације, навике у исхрани итд.

Сви подаци се прикупљају у складу са Законом о званичној статистици, прикупљени подаци су службена тајна и објављују се искључиво у збирном (агрегираном) облику.

Истраживање се спроводи кроз заједничку сарадњу ЕУ Делегације у Србији, UNDP-а, УНИЦЕФ-а и РЗС-а.

Захваљујемо се свим домаћинствима која су до сада учествовала у истраживању и молимо све код којих ће анкетари РЗС-а доћи до 10. новембра да сарађују са нашим тимовима и тиме помогну да што боље сагледамо положај жена и деце у Србији. Отворите врата, покажите да вам је стало!

Custom Search