Светски дан борбе против остеопорозе

Kategorija: 

Међународни дан посвећен борби против остеопорозе је 20. у месецу октобру, и није случајно изабран. Према Међународном календару здравља - октобар је Месец правилне исхране и Месец солидарности са старима. Остеопороза је болест чија учесталост у становништву последњих година расте, код нас и свуда у свету. Њено настајање и развој су сложени и повезани са многим факторима, непромењивим и променљивим, а начин исхране, године старости, физичка активност односно укупан начин живота у том смислу су веома значајни. У нашем времену управо ту се налазе разлози због којих је остеопороза све чешће обољење  становништва, поготово старијег. Не контролисана и не лечена остеопороза врло често може особу (чешће женског пола) да доведе до функционалне онеспособљености за свакодневни живот, а то је могуће избећи.

Остеопороза је метаболичка болест костију у чијој основи је поремећај метаболизма калцијума, настао у смислу повећаног изласка ове минералне материје из костију. Болест се чешће развија код особа женског пола и после менопаузе (постменопаузална), али значајно је нагласити да стопа обољевања значајно расте последњих година, па и код особа мушког пола, а то се дешава пре свега због начина живота.

Укупно старење становништва, затим начин исхране: прерађена и “брза“ храна, недовољно узимање намирница које су извори калцијума, магнезијума и Д витамина уз недовољну физичку активност (кола, канцеларија), као и недовољно безбедног излагања сунцу основни су фактори који доводе до значајног повећавања учесталости остеопорозе свуда у свету, где становништво живи на овакав начин. То је седантеран начин живота, који често подразумева и неодговарајуће, заправо за здравље штетне навике. Дувански дим - апсолутно, а кофеински производи и алкохол у количини већој од дневно дозвољене предиспонирају развој ове болести. Ризик обољевања повећавају још и неке друге хроничне болести (болести штитне жлезде), затим терапија или лечење одређеним лековима, као и хормонални поремећаји и рана менопауза.

Остеопороза се може спречити, а може се успешно и лечити. Важно је открити болест у почетној фази – што је данас могуће релативно лако, безболно и једноставно. Мери се густина коштане масе, прегледом који се зове остеодензитометрија. Остеопороза се развија постепено и у почетку неприметно, а касније уз болове у костима, деформитете коштано-зглобног система и учестале преломе, који касније настају спонтано и без деловања механичке силе, што се дешава због значајног смањивања густине коштане масе. У крајњем исходу остеопороза често доводи до трајне онеспособљености особе за самосталан свакодневни живот у свом дому дешава. Тада ова болест оптерећује не само оболелу особу већ и породицу и заједницу.

Две најважније чињенице треба посебно нагласити: Превенција је могућа и почиње у најранијем детињству, као и да генетски фактор има одређени утицај, који не треба занемаривати.

Др Зорица В. Драгаш
Специјалиста социјалне медицине

Custom Search