Svetski dan zdravlja, 7. april 2020. godine - Podržite medicinske sestre i babice

Kategorija: 

Sedmi april 2020.godine je dan kada će se proslaviti rad medicinskih sestara i babica i podsetiti svetski lideri na kritičnu ulogu koju ovi zdravstveni radnici imaju u održavanju zdravog sveta. Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu odgovora na pandemiju izazvanu COVID-19 pružajući visok kvalitet medicinske nege i lečenja, vodeći dijalog i zagovaranje u zajednici radi rešavanja strahova i različitih brojnih pitanja. Jednostavno, bez medicinskih sestara i svih zdravstvenih radnika ne bi bilo adekvatnog odgovora.

U ovoj Međunarodnoj godini medicinskih sestara i babica, Svetski dan zdravlja ukazaće na njihov trenutni status širom sveta, te dati uvid u globalnu sliku njihovog broja i potreba.Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri doneće niz preporuka za jačanje radnih kapaciteta u cilju jačanja zdravstvenih sistema.

Medicinske sestre i babice igraju ključnu ulogu u brizi za ljude svuda u svetu, uključujući i krizne ili vanredne situacije i okruženja koja su nestabilna ili u sukobu. Dostizanje zdravlja za sve zavisiće od dovoljnog broja dobro obučenih i obrazovanih, te adekvatno podržanih medicinskih sestara i babica.

U svetu, 70% zaposlenih u zdravstvenom i socijalnom sektoru čine žene. Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50% globalne zdravstvene radne snage. Na svetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od 50% trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice. SZO procenjuje da će svetu do 2030. godine biti potrebno dodatnih devet miliona medicinskih sestara i babica.

Prema podacima Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije iz registra članova za 2020. godinu registrovano je 85.347 medicinskih sestara-tehničara koji rade u zdravstvenom i socijalnom, državnom i privatnom sektoru. U ovom registru nema izdvojenih podataka za babice, što prema nekim ocenama ukazuje da je to kod nas „nevidljiva” profesija. Diplomiranjem stiču stručni naziv strukovna medicinska sestra – babica (viša stručna sprema) i medicinska sestra – babica (srednja stručna sprema), što je u svetu nepoznata profesija (ili je medicinska sestra ili je babica).

Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene nege i zdravstvene nege u zajednici. Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procene nege i nege u procesu lečenja je od presudnog značaja. Deo su lokalne zajednice deleći njenu kulturu, snage i ranjivosti i na taj način mogu da oblikuju i pruže efikasne intervencije za ispunjavanje potreba pacijenata, porodica i zajednica.

Većim ulaganjem u babice, koje su ključne za zdravlje majki i novorođenčadi, kao i za planiranje porodice, moglo bi se sprečiti preko 80% svih smrti porodilja, mrtvorođenja i novorođenačkih smrti.

Infekcija COVID-19 naglašava koliko je važno da sve medicinske sestre imaju pristup najsavremenijim saznanjima i smernicama potrebnim za odgovor na takve epidemije. Takođe, naglašava kritičnu (a često i nezadovoljenu) potrebu za zaštitnom opremom kako bi mogle bezbedno da pružaju negu i smanjuju stopu infekcije u zdravstvenim ustanovama.

Medicinske sestre i babice pomažu da živimo u srećnijem i zdravijem svetu.Poštujte ih, cenite i podržite! Odvojite malo vremena da im se zahvalite!

Prim. mr sc. med dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine
Načelnik Centra za promociju zdravlja

Custom Search