Najava predstave Tri sestre u pozorištu Kostolanji Deže

Pon, 21.12.2020 - 14:51 -- nikola.tumbas
Tri seste press konferencija
Tri seste press konferencija

 Poslednja premijera pozorišta „Kostolanji Deže” u ovoj godini je delo iz oblasti klasične dramske literature – „Tri sestre” Antona Čehova. Reditelj Zoltan Puškaš objašnjava da je u dogovoru sa Andrašom Urbanom, direktorom teatra, želeo da urade komediju. Zato predstava, koja će premijerno biti izvedena 30.12. od 19 sati, donosi jedno drugačije čitanje Čehova.

– Želeo sam da postavimo komad koji će doprineti i repertoarski, ali i čitavom ansamblu biti prilika za jedan novi profesionalni izazov. Predstava u kojoj će primeniti glumačke alate koje su davno koristili. Otuda izbor Čehova, jer nije karakteristično za pozorište „Kostolanji” da igra komad koji je u toj meri orijentisan na tekst. Osim toga, on je i prilično statičan. Kod Čehova je većinom kao i u životu, tema ista: sedimo, čekamo, ne radimo ništa – objašnjava Puškaš ideju sa kojom je krenuo u režiranje komada.

Irinu, Mašu i Olgu  igraju glumci David Buboš, Boris Kučov i Gabor Mesaroš, međutim, reditelj Zoltan Puškaš kaže da je sa dramaturgom Kornelijom Goli želeo da koristi i druga Čehovljeva dela a ne samo tekst iz „Tri sestre”.

Nije lako prići Čehovu, baviti se njime, on ima snažnu strukturu teksta, jezik i stil koji ne dozvoljavaju  dodavanje drugog teksta.  Sa dramaturgom Kornelijom Goli došli smo do rešenja kako da uobličimo i kako da progovorimo i o drugom, a ne samo o tri sestre. Takođe i kako da rešimo susret teksta koji je Kornelija pisala sa Čehovljevim tekstom –  kaže Puškaš.

Deo dramskog teksta je i autobiografski  i predstavlja rediteljeve doživljaje i razmišljanja.

Nismo želeli direktno i neposredno da se bavimo homoseksualizmom, seksualnom orijentacijom,  jer ne želimo nikoga da opterećujemo pričom o problemima ove populacije. Cilj nam je bio da pronađemo ono što je zajedničko svim ljudima bez obzira na njihovo seksualno opredeljenje. Kako se pripremala predstava, pokazalo se da svi govorimo o istom, da imamo iste brige, da smo svi isti – objašnjava Puškaš.

Ovo je nesvakidašnja, uzbudljiva predstava – kaže glumac Boris Kučov.

Čehov je bio vatreno krštenje, bavimo se pitanjima duše, a centralna tema komada je pitanje polnog identiteta i prihvatanja. Likovi ne prebacuju svoje probleme na društvo i ne očekuju od njega rešenja, već se kroz lično iskustvo i monolog obraćaju publici i pokušavaju na taj način da komuniciraju – dodaje Kučov.

Pomoćnik reditelja je Žofia Serda, kompozitori muzike su Ervin Ereš i David Klem, dok je reditelj Puškaš osmislio kostime i scenografiju, a plakat je uradila Viktorija Kresanko.

 

U prilogu snimak press konferencije najave premijere predstave inspirisane po po delu  A.P. Čehov - Kornelija Goli: Tri sestre u režiji Zoltana Puškaša.

Autor teksta: 
Custom Search