Март – месец борбе против малигних болести

Kategorija: 

Малигне болести су други водећи узрок смрти у свету и код нас. Према процени Светске здравстене организације (СЗО) у току 2020. године у свету је оболело 19,3 милиона људи од малигних болести, а 9,9 милиона људи је умрло. Процена је да ће до 2030. године број умрлих од рака бити двоструко већи. У свету су, и даље, рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева водеће локализације малигних болести у оболевању и у умирању. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од малигних болести у свету.

Србија се према проценама Међународне агенције за истраживање рака сврстава међу 40 земаља Европе у групу земаља са средњим ризиком оболевања и високим ризиком умирања од малигних болести у Европи.

У Србији је током 2018. године од свих малигних тумора оболело 41.661 особа (22.066 мушкараца и 19.595 жена). Исте године је умрло 21.607 особа оба пола, 12.174 мушкарца и 9.433 жене. Водећи узроци оболевања и умирања од малигних болести у нашој земљи су слични узроцима у већини земаља у развоју. Мушкарци су у Србији оболевали од рака плућа, дебелог црева, простате и мокраћне бешике. Код жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце.

Према подацима Регистра за рак Завода за јавно здравље Суботица у 2018. години је у Севернобачком округу регистровано 1.302 новооболелих од малигних болести (671 мушкарац и 631 жена). Исте године су умрле 663 особе, 344 мушкарца и 319 жена.Најчешће локализације малигних болести по полу су исте као на националном нивоу.

Напретком науке и нових дијагностичких метода данас знамо узрочнике за неке малигне болести (нпр. рак грлића материце  изазивају онкогени сојеви хуманог папилома вируса, рак желуца изазива Helicobacter pylori, малигни лимфом и Т-лимфоцитне леукемије изазивају хумани Т-лимфоцитни вирус тип 1 и тип 2), али за многе малигне болести још не знамо шта их изазвива. Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика повезаних са развојем рака, а који се односе на социјални и економски развој друштва.Одавно су препознати водећи фактори ризика и израчунато је да је дуван одговоран за 33% свих случајева малигних болести, вишак килограма и гојазност за 20%, вируси, бактерије и други микроорганизми за 16%, физичка неактивност за 5%, неправилна исхрaна за 5% и дејство УВ зрачења за 2% свих малигних болести.

Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

Сваке године у свету може бити спашено 3,7 милиона људских живота кроз програме превенције, раног откривања и правовременог лечења рака. Рано откривање рака у великој мери умањује финансијски ефекат ове болести и чини лечење делотворнијим и успешнијим. Према наводима СЗО укупни економски трошкови лечења годишње у просеку износе 1,16 милијарди америчких долара.У Србији и Севернобачком округу се скрининг програми на рано откривање рака спроводе од 2013. године, а од проглашења ванредног стања због пандемије COVID-19 реализација скрининг програма је прекинута. Наставак се очекује са смиривањем актуелне епидемиолошке ситуације.

Прим. мр сц. мед др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља

Custom Search