Konferencijom obeležen Međunarodni dan energetske efikasnosti

Pet, 05.03.2021 - 21:03 -- nikola.tumbas

Povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti danas je u Velikoj većnici Gradske kuće održana  konferencija u okviru projekta „Energy efficient public power“ koji je deo  Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije. Partneri na ovom  projektu su Opština Satnica Đakovačka i Grad Subotica. Projekat je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. Ukupan budžet projekta je 1.420.000 evra, od toga budžet Satnice Đakovačke je 693.000 evra, a budžet Grada Subotice 727.000 evra.

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić je, obraćajući se medijima uoči konferencije, u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime istakao da će na današnjoj konferencije aktivno učešće uzeti i partneri iz Satnice Đakovačke ali nažalost on-line i izrazio nadu da će se uskoro i sresti.

Projekat koji zajednički realizujemo sa Opštinom Satnica Đakovačka je od velikog značaja za naš grad. Drago mi je što i pored otežanih uslova rada u svim oblastima društva kao posledica pandemije izazvane virusom Covid 19, ovaj i ovakvi projekti se ipak realizuju, jer su usmereni na budućnost kroz podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i korišćenja potencijala energetske efikasnosti i solarnih elektrana odnosno obnovljivih izvora energije“, naglasio je Srđan Samardžić.

Sada, možda više nego ikada, kada nas priroda podseća da moramo živetu u skladu sa njom i voditi brigu o sredini u kojoj živimo, i životnoj sredini i društvenoj sredini, rekao je Samardžić, važno je biti svestan svih izazova današnjice i nalaziti odgovore na pitanja savremenog društva.

„Današnji problemi se ne mogu rešavati jučerašnjim metodama i mi kao društvo moramo iznalaziti nove metode za rešavanje problema, a to se može jedino posvećenošću i sinergijom upravo kroz ovakve oblike saradnje sa našim partnerima“, poručio je Srđan Samardžić.   

Projekt menadžer na ovom projektu, Božidarka Golubović, izrazila je zadovoljstvo što je organizovanjem ove konferencije  Međunarodni dan energetske efikasnosti „doveden“ u naš grad koji je partner u projektu „Energy efficient public power –E2P2“.

„Vodeći partner na ovom  projektu je Opština Satnica Đakovačka. Ovaj projekat zasnovan je na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. U okviru ovog projekta Grad Subotica i opština Satnica Đakovačka žele da izgrade solarne sisteme, solarne elektrane na javnim ustanovama –0,45 MW i mreže energetski efikasne javne rasvete. Ovo će podići svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala za korišćenje energetske efikasnosti i solarnih elektrana“, objasnila je Božidarka Golubović.

Opština Satnica Đakovačka svoje aktivnosti usmerila je na postavljanje solarnih panela na nekoliko javnih zgrada, izgradnju javne rasvete u opštini i postavljanje solarnih drva, navela je Božidarka Golubović, dok će kroz ovaj projekat Grad Subotica izršiti energetsku sanaciju dve škole: Osnovne škole “Matko Vuković” i Osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” u vrednosti od nešto više od 150.000 evra.

„U Osnovnoj i srednjoj školi Žarko Zrenjanin smo juče završili radove na zameni prozora i vrata čime smo povećali energetsku efikasnost same zgrade. Radovi na školi 'Matko Vuković' se privode kraju, čime će ova zgrada koja je stara preko jednog veka zasijati drugim sjajem a decenijski problem starih prozora napokon će biti rešen dok će ukupni troškovi energije biti smanjeni. S obzirom da je ova škola i naše kulturno blago, prilikom izvođenja radova vodili smo se uslovima koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica“, podvukla je Božidarka Golubović.

Kroz ovaj projekat na devet objekata javne namene u Subotici biće postavljeni, solarni paneli, a to su  Tehnička škola „Ivan Sarić“, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka”, „Naša radost”, Nova opština, Otvoreni univerzitet, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin”, bazen „Prozivka”, Politehnička škola, Osnovna škola „Sonja Marinković”.

„Javna nabavka za navedene radove je u toku, a rok za njihovo postavljanje je novembar 2021. godine“, zaključila je Božidarka Golubović.

Načelnik Opštine  Satnica Đakovačka Željko Šimić je putem on-line komunikacije aktivno učestvovao u današnjoj konferenciji kao i  član projektnog tima Opštine Satnica Đakovačka Božana Rogalo.

O programu energetske efikasnosti Grada Subotice govorio je šef Službe za energetiku i saobraćaj Slobodan Madžarević, a učešće su uzele i direktorice OISŠ „Žarko Zrenjanin” Dragana Vučković i OŠ „Matko Vuković” Mirjana Stevanović u kojima se realizuje ovaj projekat.

Implementacija projekta počela je 15. decembra 2019. godine, a trajaće do 14. decembra 2021. godine.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search