Gerontološki centar u potrazi za preduzetnicima među seniorima

Kategorija: 

Šta sve možeš da radiš u Subotici sa pedeset godina? Odgovor na ovo pitanje u narednom periodu pružiće Gerontološki centar.

I pored ograničenja koja je donela pandemija Kovida 19, i uz poštovanje svih epidemioloških mera, ova ustanova socijalne zaštite kontinuirano sprovodi aktivnosti iz prekograničnog projekta „Prekogranični inkubator preduzetništva za starije“ - Senior-In.

Prema rečima direktorke centra Brankice Tešanović, u toku je anketiranje tri stotine ispitanika u Severnobačkom okrugu na temu znanja i veština sa kojima raspolažu, a koje bi mogle biti polazna osnova za njihovo preduzetničko samostalno angažovanje, u okviru Preduzetničkog inkubatora za starije, gde će pronaći i stručnu podršku kako bi postali preduzetnici.

Očekujemo da će ovo istraživanje, odnosno profilisanje i procena potreba u pogledu preduzetničkog potencijala starije radno sposobne populacije i osoba sa invaliditetom, ponuditi vredne podatke o potencijalu ciljne grupe za započinjanje preduzetničke aktivnosti. Tim aktivnostima prethodiće obuke u okviru Preduzetničog inkubatora, koji će biti ustanovljen takođe u okviru ovog projekta, a u kojem će im na raspolaganju za razvijanje preduzetničkih ideja biti naši zaposleni, koji će prethodno proći obuku za stručnu podršku budućim preduzetnicima” – rekla je Tešanović.

Ona je dodala da se slično istraživanje i aktivnosti na istom broju ispitanika sprovodi se i sa druge strane srpsko-mađarske granice, u Županiji Čongrad, a sprovodi ga partner na realizaciji ovog projekta, Centar za socijalnu zaštitu Grada Senteša.

Naše dve partnerske ustanove sa svojim dosadašnjim radom i ljudskim resursima poseduju veoma specifična znanja i veštine koje su dragocene u realizaciji ovog projekta. Razmenjujemo znanja i iskustva, a takva saradnja među stručnim radnicima u regionu, pogotovo kroz svoj specifičan humanistički karakter, promoviše preko potrebne dobrosusedske odnose u okruženju“ – poručila je Tešanović.

Ona je precizirala da će tokom realizacije projekta biti izabrano ukupno 20 polaznika sa obe strane granice za obuku u preduzetništvu.

Stariji od pedeset godina i osobe sa invaliditetom predstavljaju teže zapošljive kategorije stanovništva u Republici Srbiji, zbog čega mogu da računaju i na veću podršku državnih organa u pokretanju sopstvenog biznisa, kako Nacionalne službe za zapošljavanje na republičkom, tako i Sekretarijata za privredu i turizam na pokrajinskom nivou.

Prekogranični projekat Gerontološkog centra iz Subotice u Srbiji i Centra za socijalnu zaštitu Grada Senteša u Mađarskoj “Prekogranični inkubator preduzetništva za starije” sprovodi se u ukupnom trajanju od 18 meseci, uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Custom Search