Preduzetnički inkubator kao putokaz penzionerima ka preduzetništvu

Kategorija: 

Interesovanje građana Srbije za preduzetništvo kao prvi izbor posla znatno je niže od evropskog proseka, a kako bi se to promenilo građanima “trećeg doba” potrebno je približiti preduzetništvo kroz predstavljanje pozitivnih primera i institucionalnu podršku, zbog čega će u Subotici uskoro zaživeti Preduzetnički inkubator za starije.

Ovo je jedan od zaključaka Regionalnog istraživanja, profesionalne procene i analiza potreba za preduzetništvom kod starijeg stanovništva i stanovništva sa invaliditetom, koje je sprovedeno za potrebe prekograničnog projekta “Prekogranični inkubator preduzetništva za starije – SeniorIn”.

Projekat sprovode Gerontološki centar iz Subotice u Srbiji i Centar za socijalnu zaštitu Grada Senteša u Mađarskoj, u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Istraživanje je sprovedeno u okviru Gerontoloških centara i Mreže dnevnih centara i klubova na području Severno Bačkog okruga i grada Čongrad, uz učešće ukupno 813 ispitanika, prosečne starosti 66 godina.

Kako se navodi u analizi rezultata ispitivanja, najveća razlika u ova dva regiona ogleda se u pogledu potrage za poslom, gde je samo 4% ispitanika iz Severno Bačkog okruga zaintersovano za traženje preduzetničkih prilika, dok je za grad Čongrad taj procenat nešto veći - 28%.

Očekivano, poželjnost samozapošljavanja opada sa starošću ispitanika.

“Pomeranjem starosne granice, od 45. godine života pa naviše, pokretanje sopstvenog posla posmatra se kao nužda” – navedeno je u analizi rezultata istraživanja.

“Dobijeni rezultati su značajni kako za razumevanje teorijskog aspekta koncepta preduzetničkog potencijala, tako i za otvaranje značajne praktične mogućnosti boljeg i efikasnijeg planiranja edukativnog delovanja i organizovanja podsticajnih programa za razvoj preduzetništva kod starije populacije s obzirom na postojeći raskorak između potencijala i motivacije za bavljenjem preduzetništvom” – izjavila je nakon objavljivanja rezultata direktorka Gerontološkog centra u Subotici Brankica Tešanović.

Ovo istraživanje sugeriše da bi različitim merama i strategijama u okviru lokalnih politika trebalo upravo kod onih pojedinaca koji nemaju kontakt sa preduzetništvom u okviru porodičnog i bližeg socijalnog okruženja, kao i kod onih čije je početno opredeljenje da ne traže posao, postepeno razvijati preduzetnički potencijal.

I to kroz podsticanje usvajanja znanja o preduzetništvu, promenom njihovih stavova i očekivanja, razvijanjem organizacionih sposobnosti i određenih socijalnih veština.

Takođe se sugeriše da bi bilo poželjno organizovanje edukacije i preduzetničkog mentorstva koje bi obavljali uspešni preduzetnici u vidu približavanja samog pojma na primerima dobre prakse iz ličnog iskustva u cilju podrške i pomoći starima da se lakše, bez bojazni, opredeljuju za preduzetnički poduhvat.

U tom cilju, u okviru pomenutog projekta, biće otvoren Preduzetnički inkubator za stare, gde će putem obuke ispitanici koji su pokazali potencijal i motivaciju steći neophodna znanja i veštine za započinjanje samostalne delatnosti.

Custom Search