Policije Srbije i Mađarske zajedno patroliraju granicom

Pet, 15.10.2021 - 13:25 -- nikola.tumbas

Ponovo pokrenute zajedničke patrole srpske i mađarske policije
Zajedničke patrole kontrolisaće severnu granicu zemlje i angažovane su pre svega na sprečavanju ilegalnih pokušaja prelaska granice

Duž 170 kilometara granice između Srbije i Mađarske ponovo će se kretati zajedničke patrole policija dveju zemalja. Prva zajednička patrola juče je u visni graničnog prelaza Reske sa mađarska strane krenula u prisustvu ministara policije Srbije Aleksandra Vulina i njegovog mađarskog kolege Šandora Pintera. Mešovite patrole policija Srbije i Mađarske organizovane su kako bi se sprečio ilegalni prelazak granice.

Migrantska kriza nije humanitarna katastrofa, već nešto što izaziva bezbednosne, socijalne i humanitarne probleme. Zajedničke patrole pomažu da se i naša i mađarska granica bolje sačuvaju. Za Srbiju nije prihvatljivo da bude parking za migrante, za Srbiju nije prihvatljivo da bilo ko nasilno menja naš način života, naš nacionalni i verski sastav. Migracije jesu realnost našeg sveta i vremena, ali mi nećemo dozvoliti da se suština naše zemlje i naš način života na bilo koji način promeni. Jačanje mađarske granice je dobra vest i za Srbiju, jer kada migranti znaju da je neka granica čvrsto posednuta i branjena, oni ne dolaze“ rekao je ministar Vulin. On je istakao da je Srbija zahvalna Mađarskoj na zajedničkim patrolama koje su uspostavljene na srpsko-severnomakedonskoj granici,  kao i na sadašnjoj zajedničkoj odbrani naše severne granice. „Samo slobodne i suverene zemlje mogu da zaštite i odbrane svoj način života. Pomoć od drugih teško možemo da dočekamo, a sigurno nikome nije više stalo od naših zemanja od nas samih. Predsednik Vučić i predsednik Orban vode samostalnu politiku, donose odluke u skladu sa interesima njihovih zemanja i država, zahvaljujući njihovoj politici mi ćemo ove zime imati i gasa i struje, jer ni predsednik Vučić ni premijer Orban nisu prihvatili ni naređenja ni dikatate, i zato što smo izgradili gasovod i nismo odustali od naših elektrana, mi ćemo ove godine imati i struje i gasa, i zato što nismo odustali od prijateljstva sa Ruskom federacijom, imaćemo i najpovoljniju cenu gasa“ rekao je ministar Vulin.

Mađarski ministar policije Šandor Pinter naglasio je da je najveća vrednost razgovora sa srpskim kolegom potvrđivanje saglasja i razumevanja oko pitanja kao što su ilegalna migracija, pandemije i ocena političke situacije. „U središtu našeg razgovora bila je ilegalna migracija o čijem suzbijanju dve države imaju jedinstveno mišljenje. Naš dalji cilj je da i druge evropske države učestvuju u ovim akcijama, i zemlje EU koje imaju kopnenu granicu prepoznale su da je ovo dobar put i Poljska, Estonij i Litvanija su počele da grade zaštitnu ogradu. Naše zaejdničke patrole mogu da posluže kao primer i za druge zemlje kako da ojačaju bezbednost svojih granica“ rekao je mađarski ministar Šandor Pinter.

Pinter je dodao da je bilo reči i o mogućem jačanju epidemijskog talasa i da je postignut dogovor oko toga ko će moći da pređe granicu, a ko su oni koji ugrožavaju zdravstvenu sigurnost.
Na predstavljanju zajedničkih policijskih patrola rečeno je da će one postupati u odnosu na zakone zemlje na kojoj se patrola nalazi. Prema podacima objavljenim na zvaničnom sajtu mađarske policije u poslednjoj, 40-toj sedmici ove godine mađarska policija je uhvatila ili sprečila preko tri hiljade ilegalnih pokušaja prelaska granice. Oko hiljadu pokušaja je sprečeno, dok je preko dve hiljade vraćeno u Srbiju preko privremene zaštitne ograde.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search