Светски дан борбе против рака - 4. фебруар 2021.

Kategorija: 

4. фебруар 2021. – Светски дан борбе против рака  - ”ПРАВО НА ЖИВОТ”

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Међународно удружење за борбу против рака почело је 2019. године кампању под слоганом: „Ја сам, ја хоћу” којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног оптерећења малигним болестима. Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 19,3 милиона људи и регистровано је око 10 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2020. години. Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести. Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва, продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са понашањем и навикама људи, као и са социјалним и економским развојем држава (утицаји из животне и радне средине). На основу спроведених истраживања, најновије процене су да би се могао спречити развој 30-50% свих локализација рака и то: усвајањем здравог начина живота, редовним скрининг прегледима, раним откривањем и благовременим лечењем.

Глобално оптерећење раком у свету 

Према проценама у 2020. години готово половина нових случајева малигних болести и близу две трећине смртних случајева од рака у свету регистровало се у Азији. То је делом последица и чињенице да на овом континенту живи више од 60% светске популације. У Европи, која чини само 9,0% светске популације, регистровано је 22,8% нових случајева рака и 19,6% смртних случајева од малигних болести. У Америци, која чини 13,3% светске популације, регистровано је 20,9% новооболелих и 14,2% умрлих од рака. За разлику од других континената већи проценат смртних случајева од рака у односу на проценат новооткривених случајева је регистрован у Азији (58,3%; 49,3%) и Африци (7,1%; 5,7%) што се може се довести у везу са већим учешћем одређених локализација рака, које имају лошију прогнозу, краће преживљавање, а доводи се у везу и са ситуацијом да у многим земљама у Азије и Африке постоји ограничени приступ здравственој заштити и правовременој дијагностици и лечењу.

Водеће локализације рака у свету 

Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у оболевању и у умирању становништва. Ове три локализације рака заједно чине једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету.

Оптерећење раком у Србији

Водећи узроци обољевања и умирања од рака у Србији готово су идентични водећим узроцима обољевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушки део становништва у нашој земљи најчешће обољева од рака плућа, колона и ректума (дебело и завршно црево) и простате. У женском делу становништва малигни процес је најчешће локализован на дојци, плућима, колону и ректуму, као и на грлићу материце.

 

Др Зорица В. Драгаш
Специјалиста социјалне медицине

Ličnosti: 
Custom Search