Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Kategorija: 

Oktobar se obeležava u mnogim zemljama sveta kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Obeležavanjem se želi ukazati javnosti na rasprostranjenost ove bolesti i značaj prevencije i ranog otkrivanja. Cilj je da se ukaže i na mogućnosti savremene terapije kod pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke, kao i na važnost pružanja podrške obolelim i članovima njihove porodice.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Jedna od 4 maligne bolesti kod žena je karcinom dojke. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i GLOBOCAN 2020. u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli 2,2 miliona žena, a umre više od 680 hiljada žena. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je 2020. godine registrovano 4.368 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, a 1.782 osobe su izgubile bitku sa ovom bolešću.

Sa stopom incidencije 64,5 na 100.000 žena (iz 2020. godine) Srbija je slična drugim zemljama u okruženju po broju obolelih žena. Sa stopom smrtnosti 20,3 na 100.000 žena Srbija je među vodećim zemljama u Evropi zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. U Severnobačkom okrugu su registrovane veće stope incidencije (82,5‰) i mortaliteta (21,4‰) od republičkog proseka.

Na osnovu podataka, rutinski prikupljenih u 2021. godini, u Subotičkoj bolnici je lečeno 108 žena zbog raka dojke, a svaka peta je mlađa od 50 godina. Oko 60% obolelih žena je u dobi radno aktivnog stanovništava.

Prema podacima iz razvijenih zemalja sveta stopa preživaljavnja se računa na 10 godina, a kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi oko 90% žena može da se izleči. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. Pandemija Covid-19 je uticala globalno na rano otkrivanje i pravovremeno lečenje obolelih od malignih bolesti.

Vodeći faktori rizika na koje ne možemo uticati su ženski pol, starenje i genetska predispozicija. Ali brojni su faktori rizika na koje možemo i treba da utičemo: pušenje i izloženost duvanskom dimu, nepravilna ishrana i gojaznost, fizička neaktivnost i prekomerna upotreba alkohola.

Brinite o svome zdravlju i menjajte navike u ishrani. Povećajte unos povrća i voća, žitarica od celog zrna i ribe. Održavajte telesnu težinu u granicama normalne uhranjenosti. Pazite na skrivene masnoće. Budite fizički aktivni svaki dan bar 30 minuta, prestanite da pušite ako ste pušač, a alkohol konzumirajte u umerenim količinama. Redovno kontrolišite svoje zdravlje i odazovite se na skrining pregled.

U Srbiji se sprovodi organizovani skrining raka dojke od 2012. godine. U toku ove godine zbog produžene pandemije COVID-19, kao i tehničkih problema na mamografu u Subotici se organizovani skrining ne sprovodi. U Bajmoku je bio postavljen pokretni mamograf od 29. juna do 21. oktobra.

Informisana i edukovana žena brine o svom zdravlju. Ona je zdrava i srećna i brine o svojoj porodici.

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, koordinator za skrininge

Custom Search