Персијски леопард убио женку

Uto, 13.12.2022 - 16:44 -- nikola.tumbas
Persijski leopard - arhiva
Persijski leopard - arhiva

Пар персијских леопарда био је у режиму постепеног упознавања у Зоо врту на Палићу, а у исту волијеру стављени су пре три месеца

– Мужјак персијског леопарда усмртио је своју женку у волијери Зоолошког врта на Палићу. Инцидент се догодио у суботу, око 11.30 часова и све се догодило за неколико минута, каже Соња Мандић, директор Зоолошког врта.

Женка персијског леопарда у врт на Палићу стигла је 2016. године, а пре две године стигао је и мужјак. Становници парка на Палићу постали су у оквиру ЕЕП размене, односно Европског програма размножавања животињских врста у заточеништву, који се спроводи у оквиру Европске асоцијације зоолошких вртова и акваријума (ЕАЗА).

Преминуо новинар Јовица Даниловић

„По препоруци ментора ЕЕП-а, држали смо их у волијери где су међусобно били раздвојени жицом. То је био период двогодишњег прилагођавања и постепеног упознавања где су они могли међусобно да се виде и осете мирисе. Септембра ове године спојили смо их у једну волијеру, али смо их ноћу раздвајали како се не би догодио неки инцидент када нико не види, посебно што код парења они могу да буду насилни”, објашњава директорица Мандић.

Ипак овај период постепеног прилагођавања очигледно није дао очекивани резултат. Персијски леопард је напао женку и нанео јој смртоносне повреде. Након тога мужјак леопарда био је изузетно узнемирен, и директорица ЗОО врта каже да је ветеринар сваког сата обилазио животињу која се примирила тек након 24 часа. Тело женке леопарда послато је на обдукцију на Ветеринарски факултет у Београду, а Зоолошки врт припрема документацију и извештај који по процедури шаље свом ментору и координатору програма у оквиру ЕЕП-а.

„Мужјаци по својој природи умеју да буду агресивни и свесно се улази у овај ризик, јер се покушава продужити врста. Зоолошки врт је сам по себи живи организам, и овај случај има свој значај у научном смислу, али за нас је свакако губитак. Суботички зоолошки врт је кандидат за чланство за организацију ЕАЗА и настојимо да испунимо њихове стандарде у претприступном процесу који су знатно строжи од домаћих”, каже Соња Мандић.

Скоро стопроцентна вакцинација деце у Алибунару

У зоолошком врту почетком новембра догодио се још један инцидент, приликом премештања из тераријума извукао се мрежасти питон који је онда усмртио тамарин мајмуницу.

„Ми смо одмах покренули интерни дисциплински поступак, али није био у питању људски фактор. Чувари су брзо реаговали и вратили питона у други тераријум. Брава на тераријуму је била стара, змија ју је размрдала и провукла се и угушила тамарин мајмуна који су мали растом и имају свега 500 грама, а њихова волијера је одмах поред”, каже Соња Мандић, директорица. Тело убијене мајмунице такође је послато на обдукцију, и налаз се још чека.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search