Звуци срца – место за све грађане

Uto, 17.01.2023 - 08:55 -- nikola.tumbas

Након Београда и наш град је добио клуб намењен за дружење особа са инвалидитетом, али и отворен за све посетиоце које ће дочекати и послужити особе које имају неку форму инвалидитета или сметњи.

У центру града, у улици Владимира Назора отворен је Клуб за особе са инвалидитетом и њихове пријатеље „Звуци срца Суботица“. Тако је Суботица, након Београда други град у земљи, а вероватно и у региону који је отворио овакав простор где особе са инвалидитетом могу да се окупљају, да се друже, али и да буду на услузи свим грађанима. Они ће послужити сваког госта и тако и стећи и нове вештине, али и потврдити се као корисни чланови заједнице.

Идеја о формирању градског клуба отвореног за све особе са инвалидитетом, али и за све грађане стара је више од две године, подсећа Сузана Скендеровић, председница градског Удружења за помоћ особама са аутизмом, која је и покренула ову иницијативу и основала клуб. Град им је на лицитацији доделио простор августа 2021. године, када је започело улагање у објекат, али и обука самих корисника.

Према речима Сузане Скендеровић од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добили су око четири милиона динара за опремање простора, а готово исто толико уложили су и донатори из Суботице.

Нама је овај простор одобрен пет година на коришћење, и до сада је у њега дошло више од 100 људи који у обилазили овај клуб и били спремни да помогну. Овде ће за почетак бити ангажовано између осам и десет особа са сметњама у развоју или неком врстом инвалидитета. То су особе које теже налазе запослење, а ми смо овај клуб, овај отворени простор оформили јер су све особе заслужиле да имају достојанствен живот и да могу да раде“ каже Скендеровић.

Од Министарства овај клуб добио је и пећ за керамику, те је овде формиран и мали радни центар. „Наша идеја је да будемо отворени и приступачни за све и да уђемо и туристичку туру града Суботице“ каже Скендеровић.

Топло и весело уређен клуб већ је окупио младе људе који имају неки инвалидитет или сметење у развоју и овде су недељама пре отварања вежбали и учили како да приступе госту, како да обављају послове који се очекују од њих, а све време рада клуба уз њих је и ментор.

Отварању овог јединственог клуба присуствовао је и Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Овде ће своје место у заједници наћи особе које ће бити препознате као добри домаћини, да услуже сваког ко пожели да овде дође. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања наставља да у свом раду препознаје сектор за бригу о особама са инвалидитетом као изузетно важан део. Овде у Суботици делује 12 удружења, и ми смо их прошле године подржали са преко 15 милиона динара, и наставићемо то и ове године. Драго нам је што је и град Суботица са своје стране готово пет одсто годишњег буџета усмерава на ресор социјалне заштите“ рекао је министар Селаковић.

Министар се пре тога састао и са руководиоцима низа социјалних установа у Суботици на некој врсти колегијума. „Оно што је за нас важно је наставак реконструкције Геронтолошког дома „Дудова шума“ у који је уложено милијарду и 70 милиона динара а за наредну фазу радова предвиђено 850 милиона динара. Имали смо проблеме у темпу радова, али верујем да ћемо успети да променимо ту лошу динамику“, рекао је министар Селаковић.

Додао је да је разговарано и о Дому за децу „Колевка“ који је са улагањима од 830 милиона динара готово удвостручио простор и подигао квалитет услова рада. „То Суботицу издваја у односу на нека друга окружна седишта“ рекао је министар Селаковић.

А.И.

Autor teksta: 
Custom Search