Nezaboravna ekskurzija Subotičana u Persijskom zalivu

Pon, 13.03.2023 - 22:27 -- nikola.tumbas

Kolega i saradnik našeg sajta Attila Szabo - Pinkman bio je nedavno na putovanju svoga života i želeo je svoj doživljaj da podeli i sa posetiocina subotica.info, i stoga evo nekoliko ilustracija i kraćeg opisa tog putovanja.

Grupa od pedeset i pet Subotičana u organizaciji Eurotravela bila brodom Costa Toscana da obiđe deo južne obale Persijskog zaliva i poseti nekoliko gradova u Emiratima, Kataru i Omanu: Abu Dhabi, Dubai, Dohu i Muscat krstareći preko 2500 km na kružnom putovanju za 7 dana.

I piše Pinkman:

Avionom smo stigli u Abu Dhabi gde smo se ukrcali na brod Toscana. U glavnom gradu UAE je jedna od najvećih i najlepših džamija, koju smo posetili. U veliku džamiju šeika Zajeda, žene su mogle ući unutra samo potpuno obučene,  Obilazak Abu Dhabija je bio poseban doživljaj. Uveče smo krenuli brodom dalje u Dubai i jutarnje sunce nas je budilo toplotnim zracima. Temperatura je bila  28- 30 ⁰C i čekao nas je dan sa puno aktivnosti. Mi smo krenuli u predivni Miracle garden, čarobnu baštu sa mnogo cveća raznih vrsta i boja .Obilazak bašte je trajao čitav dan, izgledalo je kao da smo u Diznilendu.
Na brodu su nas svako veče iznenadili raznim muzičkim, plesnim i akrobatskim predstavama.

Drugi dan turistički centar Dubai nas je dočekao svojim čarima. lznenadio nas je veliki shopping centar, u kom smo naišli na klizalište, na višespratni morski akvarijum sa ajkulama, ražama i raznim živopisnim ribama. Posebno nas je očarao Burj Khalifa toranj koji je visok 828 metra. Ispred tornja je divno jezero sa fontanom koja svira i pleše. Nažalost nismo mogli posetiti muzej budućnosti Future museum  jer nedeljama unapred treba rezervisati termin na internetu.

U Dohi smo razgledali čuvenu pijacu i stari grad.

U Muscatu u najstarijem gradu bliskog istoka obišli smo i veliku pijacu zvanu Souk, a imali smo vremena i za kupanje u Indijskom okeanu.

Tokom plovidbe  na brodu smo uživali u džakuzijama, bazenima, toboganima kao i vežbama  u teretani. Na palubi mlađi su mogli uživati u razno raznim sportskim izazovima. 

Na brodu smo naišli na menadžera  jednog od restorana koji je poreklom iz Splita i kome je bio drago da može pričati sa nama na svom maternjem hrvatskom jeziku .

Na brodu za plaćanje koristi se brodska kartica koja je i lična karta  i ključ za kabinu.

Svaki dan se naplaćuje obavezan bakšiš.

Osmi dan, avionom smo stigli u Surčin i nastavili put ka našoj voljenoj Subotici.
 

Tagovi: 
Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search