Politika o spornoj donaciji JP Suboticatrans

Kategorija: 

Донација – или јесте или није

Компанија „Дунав осигурање“ негира да је уплатила донацију „Суботицатрансу“ за коју је купљен уређај вредан 10 хиљада евра. „Суботицатранс“ наводи да је осигуравајућа компанија заиста уплатила тај новац, али као бесповратна средства.

– Пословање „Суботицатранса“, превозника у градском и приградском саобраћају не престаје да буде тема. До сада је по више основа у јавности претресано пословање градског превозника: ово је једино комунално предузеће које бележи дуг, и то у износу од преко 92 милиона динара. при томе, из градске касе за њега је лане издвојена дотација од 274 милиона динара. Истовремено, током прошле године предузеће је и два пута подизало цене. Потом је град наложио изграду студије која би требала да покаже како рационалисати градски и приградски превоза, а предузеће учинити стабилним. И док је град наручивао и плаћао студију Саобраћајног факултета, Дејан Љубисављевић према граду је упутио предлог да предузеће крене у процес јавно-приватног партнерста. Опозиционе странке у томе су виделе најаву приватизације фирме, док је са друге стране директор Дејан Љубисављевић тврдио да јавно-приватно пратнерство није приватизација, већ , каже, управо супротно, јер би грађани добили квалитетнију и јефтинију услугу.

Паралелно са овим питањима, јавност је још више заинтригирала куповина уређаја званог „стартер“, а који је, према фактури која је објављена у појединим локалним медијима коштала готово 1,2 милиона динара. То је био један од повода да градоначленик Стеван Бакић и Дејан Љубисављевић 7. марта одрже заједничку конференцију за новинаре на којој је речено да је спорни „стартер“ плаћен донацијом „Дунав осигурања“. „То је најновији модел пореклом из Швајцарске који је заиста коштао 997.843 динара, без ПДВ-а. и није купљен ни парама ЈП „Суботицатранса“ нити је купљен новцем града Суботице, него средствима које је „Дунав осигурање“ донирало јавном предузећу „Суботицатранс“ за успешну дугогодишњу пословну сарадњу“ рекао је тада градоначелник Бакић.

Четири дана касније Странка слободе и правде је на прес конференцији објавила и фотографије овог уређаја из гараже „Суботицатранса“ коју су добили од неког од запослених и изнели тврдњу да по исказаним параметрима он не може да кошта више од две хиљаде, а не око 10 хиљада евра колико је плаћен. Такође, су на основу изгледа самог апарата изнели сумњу да је уопште реч о новом уређају, већ да је купљен полован „стартер“. „Ко је већински власник „Дунав осигурања“? Држава, са 76 одсто акција. Ко је онда платио стартер? Грађани Суботице који преко ПДВ-а пуне републички буџет“ закључио је Роберт Шебек, председник суботичког одбора Странке слободе и правде.

Опозициона странка сада се поново огласила пуштајући у јавност писмо „Дунав осигурања“ које им је одговорило на питање постављено посредством Закона о слободном приступу информацијама. У одговору „Дунав осигурања“ стоји да предузеће „Суботицатранс“ јесте дугогодишњи сарадник осигуравајуће компаније, али да „Компанија „Дунав осигурање“ није одобравала, нити исплаћивала донације Јавном предузећу „Суботицатранс“. У пратећем саопштењу наводи се да су грађанима изречене лажи, а да је мотив за то „највероватније коруптивног карактера“. Странка слободе и правде због тога тражи смену Дејана Љубисављевића са места директора „Суботицатранса“ и оставку градоначелника због обмањивања јавности.

На питање „Политике“ због чега је „Дунав осигурање“ наведен као донатор „стартера“, када компанија то негира Дејан Љубисављевић директор „Суботицатранса“ каже да је у питању само различити правни основ. „Компанија „Дунав осигурање“ је 22. септембра 2022. године „Суботицатрансу“ пребацила 997,843 динара по основу једног од уговора. Осигуравајућа компанија нема право донације, али има право да одобрава исплате које су по свом карактеру неповратна средства“ каже Љубисављевић и додаје да је овако пребачен новац суботичком предузећу у основи донација, али да нема тај правни основ. По овом објашњењу чини се да је прича о куповини „стартера“ питање језичке непрецизности, а не куповине уређаја по цени која далеко премашује стварну вредност. „Уређај који је набављен јесте заиста вредан мултифункционални професионални уређај за тешке машине који нашим возачима и сервисерима значајно помаже у раду и не може да се пореди са варијантама у широкој потрошњи“ каже Љубисављевић.

А.И.

Kolekcija članaka: 

Više o ovoj temi...

Директор „Суботица-транса“ сматра да је мета напада јер је предузео кораке на увођењу реда и регуларности пословања у предузећу. Ипак, каже да је спорни уређај вратио добављачу „због узнемирења јавности“.

Мултифункционални уређај о коме се последњих недеља водиле многе расправе, страначка саопштења и објашавања руководства града и комуналног предузећа, враћен је добављачу, каже за „Политику“ Дејан Љубисављевић, директор „Суботица-транса“.

Љубисављевић каже да је у јавности уређај погрешно назван „стартером“ а да је реч о мултифункционалном уређају који не може да се пореди са уређајима који су широко доступни на тржишту. Уређај, којим су према његовим речима, механичари били веома задовољни, ипак је...

detaljnije
Post date: Ned, 09.04.2023 - 07:37

Protiv privatizacije SU-transa i za ostavku gradonačelnika!

Građani Subotice svedoče ovih dana još jednoj nakaradnoj predstavi od strane gradskih vlasti. Svima u gradu je jasno da je ova situacija samo vrh ledenog brega i da se iz budžeta grada izvlači mnogo veći novac na razne načine - putem prividno legalnih konkursa, odnosno, nameštanja poslova firmama bliskih vladajućim strukturama. U ovom slučaju nespretna reakcija vlasti povodom afere „Starter“ dovela je do toga da jedna banalna svakodnevna nabavka otkrije javnosti kakve malverzacije se događaju u Subotica-transu. Naše gradsko saobraćajno preduzeće uništava se polako već godinama s...

detaljnije
Post date: Čet, 23.03.2023 - 21:34

Поводом нетачних навода и инсинуација које се појављују у јавности и три недеље након мог обраћања на прес конференцији, и атака опозиционих локалних „политичара у покушају"  на   ЈП „Суботица-транс“  кроз половичне и нетачне информације, са пуном одговорношћу и данас, баш као и тада напомињем, на основу доказа и аргумената, које сам затражио од предузећа и достављам их у прилогу,  да је током 2022. године компанија „Дунав осигурање“ А.Д.О. Београд, дугогодишњи пословни партнер ЈП „Суботица-транс“ Суботица, определила средства која је дана 22.09.2022. године неповратно  преусмерила у износу од 997.843,00 динара  на рачун предузећа, а по основу Уговора о коришћењу средстава превентиве. 

С обзиром да је ЈП „Суботица-транс“ Суботица пре Уговора...

detaljnije
Post date: Čet, 23.03.2023 - 13:31

Redosled saopštenja koja su dobijena...: Saopstenje Gro Dveri Subotica, Saopstenje GrO SSP Subotica i Saopstenje Pokreta gradanske Subotice, Pokreta radikalne levice i na kraju odgovor gradonačelnika na sve ( sa prilogom dokumeta i izvodom Poštanske štedionice ) Takođe, danas 24.marta, prilog koleginice Aleksandre iIsakov iz Politike.

Linkovi u prilogu

https://www.subotica.info/2023/03/22/saopstenje-gro-dveri-subotica

https://www.subotica.info/2023/03/22/saopstenje-gro-ssp

...

detaljnije
Post date: Čet, 23.03.2023 - 13:18

U LAŽI SU KRATKE NOGE

 

Dunav osiguranje je u pisanoj izjavi demantovalo gradonačelnika, te navodi da nije odobravala niti isplaćivala donacije JP Subotica – transu.

Smatramo da je gradonačelnik svesno izrekao neistinu u svom obraćanju građanima Subotice, sa namerom da ih obmane i prikrije koruptivne radnje u javnom preduzeću.

Možemo konstatovati da se JP Subotica-trans sistematski uništava, kao što je to rađeno sa Apotekama Subotica, sa ciljem da se opravda planirano uvođenje gradskog preduzeća u javno – privatno partnerstvo, ali i lično bogaćenje pojedinaca. To može biti odlično rešenje samo za privatnog partnera, koji bi prisvojio profitabilne delove javnog preduzeća, bogatio se, ali je loše za budžet grada i za građane, koji bi plaćali usluge javnog...

detaljnije
Post date: Čet, 23.03.2023 - 10:01
Custom Search