Velika nagrada Društva konzervatora Srbije mr Gordani Prčić Vujnović

Kategorija: 

Mr Gordana Prčić Vujnović, arhitekta konzervator savetnik u Međuopštinskom zavodu za zaštitu kulture dobitnik je ovogodišnje Velike nagrade Društva konzervatora Srbije.

Gordana Prčić Vujnović nagradu je dobila za „istrajan, savestan i predan rad na istraživanju, dokumentovanju, naučnom proučavanju, publikovanju i popularizaciji graditeljskog nasleđa i doslednu primenu konzervatorskih metoda i principa u njegovoj zaštiti“.

Prčić Vujnović je čitavu svoju profesionalnu karijeru provela u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i posebno je angažovana na zaštiti i gradskog jezgra. Bavila se proučavanjem i dokumentovanjem celokupne istorije razvoja grada, te istorije najznačajnijih zdanja u Subotici, od Narodnog pozorišta, do Sinagoge, preko ulice Braće Radića kao zaštićene istorijske celine i vila na Paliću. Objavila je knjigu o subotičkom pozorištu, zajedno sa dr Viktorijom Aladžić, a zajedno sa istoričarem Mirkom Grlicom i arhitektom Aladžić i dvotomnu monografiju „Gradotvorci“ posvećenu stambenim objektima u centru Subotice u periodu od baroka do moderne.

Velika nagrada Društva konzervatora Srbije ustanovljena je 1977. godine i njeni prvi laureati bili su Aleksandar Deroko, Đurđe Bošković i Ivan Zdravković.

Ove godine, uz Gordanu Prčić Vujnović, Velika nagrada dodeljena je i saradnicima Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Miroslavu Noninu, akademskom slikaru, konzervatoru savetniku i Nedeljku Markoviću, fotografu dokumentaristi.

Tagovi: 
Custom Search