Izložba plakata - Narod se slivao ka Petru

Pet, 18.08.2023 - 17:23 -- nikola.tumbas

Изложба плаката „Народ се сливао ка Петру“. Мултикултурални Петерхоф” специјално је припремљена од стране Државног музеј-резервата „Петерхоф” поводом Дана Русије у Републици Србији.

Пројекат се односи на владавину Петра Великог тј. на доба промена и ширења културних хоризоната. Утисци са царског боравка у Европи, размишљања о Истоку, северним и јужним походима одразили су се на стварање Петерхофа. Летња резиденција постала је оличење сна Петра I, остварење његових идеја и карактера, збирка утисака из различитих светских култура. Креиран по најбољим западним моделима, Петерхоф је био опремљен најновијом технологијом и испуњен чудима Истока и даровима Југа.

Назив изложбе садржи стихове из песама Михаила Ломоносова насталих у Петерхофу на Петровдан, написаних 1759. године. „Народ се сливао ка Петру...“ - ове речи наглашавају магнетну силу привлачности личности Петра Великог, његову отвореност глобалном свету и импулс који је дао својим делима. Четири тематска блока изложбе – север, југ, запад и исток – представљају различите културне мотиве оличене у парковима и ентеријерима Петерхофа.

Визуелни домет пројекта настављају дигиталне копије гравура из збирке Музеја-резервата Петерхоф – оне носе сведочанство о Новом добу: слике европских палата и паркова које је посетио цар, погледи на нову престоницу, друштвена окупљања , модерну флоту и, наравно, портрете самог Петра Алексејевича .

 

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pon, 21.08.2023 - 18:00
Vreme održavanja - kraj: 
Pon, 21.08.2023 - 18:30
Kategorija: 
Custom Search