Potpisani sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji sa Slobodnom zonom

Pet, 29.09.2023 - 17:00 -- nikola.tumbas

U našem gradu su danas zaključeni sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji Slobodne zone Subotica sa drugim slobodnim zonama sa područja Republike Srbije, hotelskim preduzećima, fakultetima i drugim poslovnim partnerima. Potpisivanju sporazuma u Plavoj sali Gradske kuće prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, direktorka Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije Jasmina Štambuk i predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Privredne komore Srbije i direktor Slobodne zone Zrenjanin, Jovan Vukanović. Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, podsetio da je rukovodstvo Slobodne zone Subotica 2022. godine pokrenulo projekat „Zajedno do uspeha“, da su do sada bila dva kruga potpisivanja i da je ovaj sporazum već zaključio veliki broj subjekata.

„Sporazum o poslovno–tehničkoj saradnji potpisale su lokalne samouprave, srednje škole, javna i javno komunalna preduzeća, Privredna komora Srbije, Unija poslodavaca Srbije, Razvojna agencija Vojvodine, Regionalna razvojna agencija Subotica, visokoškolske ustanove i mnogi drugi subjekti. Danas se potpisuju sporazumi o poslovno–tehičkoj saradnji sa slobodnim zonama koje deluju na području Republike Srbije, preduzećima iz domena hotelskog smeštaja, Građevinskim fakultetom Subotica, Visokom školom za menadžment i ekonomiju iz Kragujevca, Biznis inkubatorom Subotica, kao i Fondacijom ’Svetozar Miletić’, iz Novog Sada“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da je cilj potpisivanja Sporazuma uspostavljanje čvršće međusobne saradnje, razmena iskustava i informacija, kao i preduzimanje zajedničkih poslovnih poduhvata u skladu sa obostranim interesima.

Čvršća povezanost i zajedničko delovanje potpisnika sporazuma može da se iskoristi i za veću konkurentnost na tržištu i odolevanje sve većim tržišnim izazovima sa kojima se suočavamo. Ovim sporazumom se, takođe, obezbeđuje veći stepen sinergije između nauke, privrede, tehnologije i uopšte veća integracija privrednih tokova i naučnih dostignuća, kao i razvoj platforme za veću zajedničku projektnu saradnju u vidu apliciranja za različite međunarodne i domicilne projekte“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju, svim današnjiim potpisnicima ovog Sporazuma poželeo uspešan rad, čvršću međusobnu saradnju, veću povezanost i razmenu informacija, a sve u funkciji daljeg ubraznog razvoja naše privrede i društva uopšte.

Uz izražavanje zahvalnosti gradonačelniku Stevanu Bakiću na srdačnoj dobrodošlici, gostoprimstvu i podršci ne samo razvoju Slobodne zone Subotica već i poslovnih aktivnosti u slobodnim zonama Srbije, Jasmina Štambuk je, između ostalog, kazala da slobodne zone Srbije sada sarađuju na tri nivoa i da, uprkos kriznoj situaciji u prethodne dve-tri godine, nikada nisu imale bolje rezultate.

„U 2021. godini, kao i u 2022. ostvaren je rast u svim bitnim ekonomskim parametrima, prevaziđen je promet od preko 6,3 milijarde evra, a iznenađujući podatak u ovim godinama krize jeste da nikada nismo imali viši nivo investicionih ulaganja. Ukupne investicije u slobodnim zonama Srbije u 2022. godini su prešle 843 miliona evra, što nije zabeleženo od kada zone posluju i od kada se prati njihov rad. Jedina investicija koja je sa tim mogla da se meri jeste kada je svojevremeno kompanija ’fijat’ počela rad u slobodnoj zoni u Kragujevcu. U 2022. godini smo imali 107 proizvodnih korisnika u okviru slobodnih zona u republici, a taj broj je danas veći i stalno će rasti“, istakla je Jasmina Štambuk.

Prisutnima su se obratili i Jovan Vukanović i direktor Slobodne zone Subotica Saša Gravorac. Vukanović je, između ostalog, kazao da se potpisivanjem sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji prvi put na direktan način povezuju slobodne zone u Srbiji, dok je Gravorac izrazio zahvalnost svim pravnim licima, kojih je do sada 70, sa kojima je Slobodna zona Subotica do sada ostvarila saradnju putem zaključivanja sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji.

Autor teksta: 
Custom Search