Najavljena 45. sednica Skupštine grada

Sre, 03.04.2024 - 15:36 -- nikola.tumbas
Balint Pastor na srpskom
Balint Pastor na srpskom
Balint Pastor na mađarskom
Balint Pastor na mađarskom

- U četvrtak ćemo održati 45. redovnu sednicu Skupštine grada Subotice u okviru koje će na dnevnom redu ukupno biti 13 tačaka. Na ovoj sednici usvojićemo Odluku o izmenama i dopunama Statuta Grada Subotice, a donećemo i odluke o izradi nekoliko planova detaljnih regulacija, u prvom redu Plana generalne regulacije za naselje Gornji Tavankut“, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 45. sednice Skupštine grada Subotice koja je zakazana za 4. april 2024. godine (četvrtak), sa početkom u 9.00 časova.|

Uz podsećanje da je na prošloj, 44. sednici Skupštine grada Subotice, doneta Odluka o pristupanju promeni Statuta Grada Subotice i da se te izmene odnose na usaglašavanje sa republičkim Zakonom o odbrani, dr Balint Pastor je istakao da će se ovim izmenama Statuta detaljno i precizno, u skladu sa Zakonom, regulisati nadležnosti različitih lokalnih organa koje se, pre svega, odnose na Skupštinu grada, gradonačelnika i Gradsko veće, u ratnom i vanrednom stanju.

To je nešto što mora da bude predviđeno Statutom našeg grada koji nije bio usklađen sa, u međuvremenu izmenjenim, Zakonom o odbrani. Na sutrašnjoj sednici obavićemo i taj zadatak“, rekao je dr Balint Pastor.

On je naveo da su na prethodnim sednicama Skupštine grada Subotice donošene odluke o izradi planova generalne regulacije za različita naselja koja se nalaze na teritoriji našega grada, i da sada na red dolazi – Gornji Tavankut.

To naselje će prvi put imati i jedan ovakav sveobuhvatan planski dokument. Rok izrade je 12 meseci, tako da će se time Skupština sledeći put baviti u sledećem sazivu. Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada Subotice naći će se i donošenje Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za formiranje i razgraničenje sportsko–rekreativnih kompleksa javne i ostale namene u Mesnoj zajednici ‘Dudova šuma’. I ovde se  radi o pristupanju tom poslu, takođe u roku od 12 meseci“, kazao je dr Balint Pastor.

Pored toga, kako je rekao, odbornici će odlučivati o donošenju Odluke o usvajanju srednjoročnog plana grada Subotice za period od 2024. do 2026. godine.

Skupština grada je 22. decembra 2022. godine usvojila Plan razvoja grada Subotice za period od 2023. do 2032. godine. To je jedan strateški, dugoročan plan razvoja u čijem okviru Skupština grada treba da usvaja, periodično, i ove kraće planove razvoja, u smislu vremenskog perioda. Ovim dokumentom predviđaju se neke investicije koje treba da budu realizovane do 2026. godine kao što su, primera radi: proširenje vodovodne mreže u MZ ‘Zorka’, proširenje vodovodne mreže u MZ ‘Makova sedmica’, zatvaranje i sanacija nesanitarne deponije Aleksandrovačka bara i izgradnja objekta ambulante na Paliću“, naglasio je dr Balint Pastor.

Na sutrašnjoj sednici, dodao je, izmeniće se i Odluka o lokalnom ombudsmanu grada Subotice.

Ovde se, s jedne strane, radi o usaglašavanju sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, a s druge strane – pošto je i bunjevački jezik uveden u službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice – i o usklađivanju odluke o lokalnom ombudsmanu i sa tom odlukom. Pored toga, usvojićemo i izveštaj o radu lokalnog ombudsmana za prošlu godinu. Izmeniće se i Statut ustanove Gradska biblioteka u Subotici, a na dnevnom redu sutrašnje, 45. sednice Skupštine grada Subotice biće i nekoliko kadrovskih rešenja“, zaključio je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima, ukoliko se u međuvremenu ne raspišu izbori, naredna, 46. sednica Skupštine grada neće biti održana prvog četvrtka u maju, već će biti zakazana za 10. maj (petak).

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search