„Tartif“ kao komedija – licemerje treba ismejati

Pet, 12.04.2024 - 16:51 -- nikola.tumbas

Dobro pozorište drži prst na pulsu životnih dešavanja i to sam imao pred očima kada sam odabrao ovu dramu, kaže reditelj Armin Ric.

Kako živeti u vreme sveopšte laži i potrebe da, posebno na društveim mrežama,  sebe i svoju okolinu predstavimo sjajnom i bez mana? Nekim od ovih pitanja bavi se reditelj Armin Ric u svojoj novoj predstavi „Tartif“ koju  po Molijerovom delu radi u Drami na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta.

„Dobro pozorište je ono koje zna da drži prst na pulsu životnih zbivanja, i tokom izbora teksta to sam imao pred očima. U našem društvu sve domantnija je laž, sve se ređe sreće istinoljubivost, čistota u odnosima i stavovima. Zbog toga je „Tartif“ aktuelan. Na društvenim mrežama iz dana u  dan postavljamo sadržaje kojima prikazujemo sebe u najboljem svetlu, a krijemo svoje slabosti. „Tartifizam“ kao ponašanje ugnezdilo se u društvo i nije pitanje je da li možemo da se borimo protiv laži, već je pitanje ko to bolje ume da  radi. „Tartif“ je porodična drama, i ako pođemo od toga da je porodica osnova koja ima najsnažnija kohezionu snagu u društvu, vidimo da je licemerje sposobno da razbije i ovu dobro povezanu zajednicu“  kaže reditelj Ric.

S obzirom da je i kao glumac i sam član Drame na mađarskom jeziku kaže da nije gradio ulogu reditelja, već se predstava delom razvijala i kao čin kolektivnog stvaranja. Predstavu je uradio kao komediju, a po mišljenju Valentina Vencela, direktora Drame na mađarskom jeziku to je bio i jedini mogući način da se danas bave ovom temom.

Komedija je u današnje vreme je jedina alternativa preživljavanja. Ukoliko želimo da preživimo ovo  okruženje,  ovaj svet, pa možda i malo da ga redukujemo ka humanosti i ljudskosti, ne ostaje nam ništa drugo nego ono što je mračno, ono što je strašno, da doživimo kao komično. Po našem ubeđenju, a svakako po mom ubeđenju, humorom se i smrt može ismejati i ona će pobeći ako je ismejete“ kaže Vencel.
U predstavi igraju Andor Kovač Nemeš, Tamaš Hajdu, Žuža Kalmar, Hermina G. Erdelji, Atila Barat, Blanka Horvat, Akoš Njari, Kristian Budinčević i Čaba Ralbovski. Dramaturg je Tamaš Olah, Ervin Palfi kompozitor, Luna Šalamon scenograf i kostimograf. Premijera je zakazana za 13. aprila u 19.30 časova na sceni „Jadran“.

Međutim, prema rečima Valentina Vencela, direktora Drame, već sa ovom predstavom pripremaju se da od oktobra stupe na novu scenu obnovljenog i rekonstruisanog Narodnog pozorišta.

Nama je bilo važno da pred preseljenje u novu zgradu pripremimo projekat koji će doneti  novi standard u pozorišnoj predstavi. Mi se useljavamo u novi objekat koji je izuzetan i po evropskim merilima, i u tehničkom smislu i u pogledu kapaciteta koje može da pruži jedno pozorište. Pozorište  nije samo zgrada, već ono što se u njemu dešava i sa ovim novim projektom pokušavamo da uspostavimo novi standard pozorišnog predstavljanja u budućem objektu koji je i u regionalnom smislu nešto izuzetno i koji postavlja veću zahtevnost od ansambla“ rekao je Vencel.

photo: Amigoh Visuals

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search