Za Prvomajski uranak - pravac Palić

Pon, 29.04.2024 - 06:49 -- nikola.tumbas

Desetine hiljada Subotičana i njihovih gostiju decenijama već Praznik rada provodi u šetnji pored obale jezera uz bogatu gastronomsku ponudu, rekreaciju i zabavu.

Tradicionalni prvomajski uranak na Paliću ove godine trajaće dva dana,  ali će deo zabavne, gastronomske i sportske ponude očekivati posetioce već od 26. aprila.
Ove godine na Paliću se po 39. put organizuje Prvomajski uranak koji uvek privuče veliki broj i Subotičana i gostiju iz drugih krajeva, pa i iz inostranstva.
Na obali Palića pripreme za praznovanje 1. i 2. maja već su počele. U toku je montaža Luna parka koji će se rasprostirati na oko 10 hiljada kvadratnih metara i biće to najveći luna park u Srbiji sa ukupno 27 objekata, odnosno zabavnih rekvizita od onih za najmlađe do posetilaca željnih avanutre.

Valerija Denč, direktorica preduzeća „Park Palić“ koji je domaćin svih prvomajskih programa kaže da je do sada dogovoreno 115 izlagača koji će svoju ponudu da postave duž jezerskog šetališta. „Interesovanja i dalje ima i verujem da ćemo premašiti prošlogodišnji broj od 117 izlagača“ kaže Denč.

U pitanju je uobičajena gastronomska ponuda hrane i pića, ali i ponuda lokalnih proizvođača hrane, ili različitih proizvoda iz domaće radinosti. Svi oni počeće da postavljaju svoje štandove 26. aprila, te će njihova ponuda biti dostupna posetiocima i pre Prvomajskih praznika.
Uranak na Paliću svake godine privuče veliki broj gostiju, rekordna je bila „kovid godina“ sa 120 hiljada gostiju, a prošle godine je bilo oko 80 hiljada posetilaca. Organizatori očekuju da će ove godine biti više gostiju nego lane, te su se i ovog puta pobrinuli za prihvat velikog broja motorizovanih posetilaca.

Imaćemo dva velika parkinga, na prostoru iza hotela „Prezident“ i na zelenoj površini kod Krvavog jezera, gde će teren biti ograđen i obezbeđen, a karta za celodnevni parking automobila je 200 dinara. Kako bi izbegli zagušenje saobraćaja deo ulica će biti blokiran, to su ulice Jožefa Hegediša, Olge Penjavin i Splitska aleja i tu će saobraćaj biti regulisan propuštanjem vozila sa propusnicama“, objasnila je Denč.

Mada mnogi dolaze na Prvomajski uranak na Paliću zbog obimne i raznovrsne gastronomske ponude, boravak na jezeru nudi mnogo više. Jedna od omiljenih tradicija je „Trimbi“ odnosno odlazak na Palić biciklom, uz prijavljivanje na punktovima u gradu i kod jezera, potom na vodi se održavaju jedriličarske regate, a za rekreaciju i opuštanje tu je i Akvapark.

Luna park i ponuda izlagača sa Palića odlaze nakon 2. maja, jer kako je obrazložila Valerija Denč, gradska odluka je imala u vidu da bi na Veliki petak ova vrsta zabave mogla da povredi verska osećanja građana.

Ljubiteljima prirode jedno od omiljenih izletišta je i Zoološki vrt na Paliću. Prema rečima Sonje Mandić, direktorice vrta kapije će otvoriti od 8 ujutru da bi se izbegle gužve, i vrt će raditi do 20 časova. Hranjenje životinja je aktivnost koja uvek privuče veliki broj dece i roditelja, i ono će se i ove godine odvijati po unared određenoj satnici za pojedine  životinje, a ove godine vrt je pripremio i kesice sa hranom kojom posetioci mogu da hrane životinje, kaže Mandić. Pripremljeno je mešano zrnevlje za ptice, kao i šargarepe i jabuke, a na pakovanju je naznačeno kojim životinjama je namenjeno. Osim toga, u vrtu će biti organizovane i izložbe: radova slamarki, kao i prikaz rada sa slamom, a mnoge će sigurno zaintersovati izložba terarijuma sa retkim i egzotičnim životinjama.

Zoološki vrt se priprema i za uskršnje praznike, pa će od 4. do 6. maja biti organizovane radionice za decu.

Smeštajni kapaciteti na Paliću su gotovo popunjeni, poručuju iz Turističke organizacije Subotice. Palić raspolaže sa oko dve hiljade smeštajnih kapaciteta, od čega je 250 u hotelima, ostalo su privatni smeštaji, vile i odmarališta i u većini jeu ovim pretprazničnim danima popunjenost od 80 do 100 odsto. Procena je da su domaći turisti spojili praznike, dok su stranci na Paliću prisutni tokom prvomajskih praznika. To znači, kažu iz Turističke organizacije, da će se u proseku domaći turisti zadržati na Paliću oko pet dana, a stranci ostaju dva  do tri dana. Inače, iskustvo turističkih radnika pokazuje da da se stranci radije odlučuju za boravak u gradu, ali su izuzetak prvomajski praznici kada na Palić dolaze gosti iz Mađarske i regiona. Za sve njih posebno je atraktivan obilazak salaša, vinarija, zoološkog vrta i avantura park.

Za program pogledajte ovaj link

https://www.facebook.com/100050325288556/posts/1024431069244393/?mibextid=xfxF2i&rdid=YUt53nj3YIjtBMm0

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search