Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Nikola Stantić

Trkačkim danom koji je nosio naziv „Otvaranje sezone“ otpočela su dešavanja u konjičkom kasačkom sportu u organizaciji Konjičkog kluba Bačka, a bila je ovo ujedno i prva takmičarska trka među kasačima u Srbiji. Organizatori iz KK Bačka pripremili su osam kasačkih tačaka, sve su bile na 1.700 metara, uz auto-star.

U najzanimljivijom trci, sedmoj po redu, takozvanoj brzoj partiji, pobedu je odneo prošlogodišnjik subotičke Dužijance, grlo Rincope Jet, sa vozačem Goranom Zolnaijem. Zabeleženo vreme od 1:15,4 min/km bilo je i najbolje tokom premijernog dana u Subotici.

Rezultati>

  • prva kasačka trka: Syria AT (D. Katanić) 1:18,1, Arsene Lupin (J. Popin) 1:18,5, Angone Love (J. Vujović) 1:19,1, Meresz (B. Mukić) 1:20,2,
  • druga kasačka trka: Barbados AT (D....
detaljnije
Ned, 23.04.2017 - 21:24

U Plavoj sali Gradske kuće u Subotici, sinoć je održano svečano obilužavanje jednog od četri nacionalna praznika bunjevačke zajednice u Srbiji – „Dana osnivanja prvog nacionalnog savita“.

Bila je to ujedno i 17. sidnica Savita, naravno, svečanog karaktera, sa Dnevnim redom koji je obuvatio pozdravne riči gostivi, izveštaj pridsidnice NSBM o radu u protekli godinu dana, te dodilu vridni priznanja istaknutim članovima zajednice i udruženjima.

Goste je prvo pozdravila Timea Horvat, zaminica gradonačelnika Subotice, koja je čestitala Bunjevcima nacionalni praznik i dodala:

- Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da pozdravim članove Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne...

detaljnije
Sub, 25.02.2017 - 18:13

Bliži se termin obilužavanja jednog od četri nacionalna praznika bunjevačke zajednice „Dan Velikog prela – 2. februar”. Obilužavanje nacionalnog praznika organizuje Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, a upravo je to bila tema konferencije za medije održane u utorak, 17. januara.

– Na Marin, 2. februara, već tradicionalno obilužavamo naš nacionalni praznik. To je za nas, Bunjevce, izuzetan dan i izuzetno važan praznik jel su se 1879. godine, što je ozbiljna vrimenska perspektiva, prvi put Bunjevci organizovano skupili, di su javno, pokazali državi, varoši i okolini da su organizovana i respektabilna nacionalna zajednica. Više od sto godina kasnije naša namira je i dalje taka. Prelo je običaj veselja i radosti, zato one koji su već...

detaljnije
Sre, 18.01.2017 - 12:27

U okviru sporta ne sme se zaboraviti ni rekreacija, za sve one koji se sportom više ne bave na profesionalnom nivou, ili, bar žele da svoje telo, pa i dušu, učine zdravijim. Među mestima sa dugim stažom rekreativnih sportova u Subotici, pogotovo za pripadnice lepšeg pola, nalazi se svakako i „N“ centar koji nudi niz programa.

- „N centar“ funkcioniše već 23 godine – otkriva nam Emina Savin, koja ujedno i vodi više programa u ovoj organizaciji. Kako kaže, posle aktivnog igranja košarke važno je bilo pronaći nešto što ostavlja telo zdravim.

- U košarci sam aktivno bila jedanaest godina. Kada sam završila karijeru, 2004. godine sam počela aktivno da se bavim rekreativnim sportom, a i postala predavač. Generalno, čini mi se da žene koje se...

detaljnije
Pet, 30.12.2016 - 20:19

Čest je slučaj da sportisti i sportiskinje koje splet okolnosti spreči da se maksimalno iskažu kao takmičari, ljubav prema sportu nastave kroz trenerski rad. Jedan od takvih primera se ogleda i kroz karijeru Andree Milodanović, odbojkaškog trenera koja je svoju karijeru počela u Subotici, a sada je gradi u Mađarskoj. Trenutno je u klubu UTE, sa kojim se bori za medalje i u tekućoj sezone.

- Moja igračka karijera sigurno nije bila zapažena. Trenirala sam u vreme kada su na našim prostorima kuljali ratovi, kada su bile restrikcije, inflacija..., kada baš nije bilo mnogo mogućnosti za napredak. Sve svoje igračke dane provela sam u Spartaku, a jednu polusezonu sam igrala u Kruševcu, gde sam prvenstveno bila trener, ali sam uskočila u igru kada nam se jedna od...

detaljnije
Uto, 20.12.2016 - 22:04

Sever Bačke se može pohvačiti dugom tradicijom negovanja konjičkog sporta. U stvari, druženje čoveka i plemenitih životinja traje odavno, a kako od njih sve manje zavisimo u poslu, pravi zaljubljenici su uporni da kroz vidove konjičkog sporta (kasači, galoperi, preponaši) očuvaju ljubav, nekako utkanu u genima.

Iako se i u ovom sportu nekako u narodu dodaje epitet „muški“, Monika Kečenović iz Subotice potvrđuje suprotno. Sa konjima je od malih nogu, a ljubav prema ovom sportu verovatno je bila ključna i pri zasnivanju sopstvene porodice.

- Moja ljubav prema konjima rodila se na jednom starom salašu kod porodičnog prijatelja gde sam odlazila sa mojim roditeljima. On je imao „radnu“ kobilu, zvala se Beba, dobro se sećam. Imala sam svega tri godine kada...

detaljnije
Sub, 10.12.2016 - 18:59

Lepa vest sa početka tekuće sezone obradovala je sve ljubitelje ženske košarke u Subotici – Sanja Orozović se vratila u Spartak! I zaista, koliko je Sanja značila za igru Golubica videlo se po seriji dobrih rezultata. No, dobre igre privukle su pažnju stranih klubova, pa je tako karijeru ubrzo nastavila u Poljskoj.

Za prvi tim Spartaka zaigrala je u sezoni 2006/2007, a prilika da prvi put ode van Subotice , bar na kratko, otvorila se tri sezone kasnije.

– Iz Spartaka sam prvi put otišla u sezoni 2009/2010. Bio je to prelazak u Partizan, za plej-of i finale Kupa Srbije. Tada sam prvi put osetila kako je kada se u sportu nešto osvojili, naime, uspele smo tada da prekinemo niz Hemofarma i da postanemo prvakinje države – seća se Sanja Orozović.

... detaljnije
Ned, 04.12.2016 - 19:48

U okviru „Libreria kluba”, u utorak, 29. novembra, otvorena je „Čitaonica bunjevačke zajednice”. Projekat je podržan od strane Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem građana „Bunjevački omladinski centar”.

U UG „Bunjevački omladiski centar” imali smo čast da dobijemo poziv da budemo deo ovog divnog projekta u prostoru koji je namenjen za promovisanje nacionalnih manjina. Mi smo prvi počeli da realizujemo naše planove, biće tu još nekoliko nacionalnih manjina, a predstavljamo se našim izdanjima, knjigama, novinama, časopisima, ali i elektronskim izdanjima. Značajno da je imamo priliku da se u ovom prostoru predstavimo kao ostale manjine, a pozivamo sve, ne samo Bunjevce, nego i sve...

detaljnije
Sre, 30.11.2016 - 14:12

Ženski fudbalski klub Spartak se sigurno ne može zamisliti bez Violete Slović. Iako je rođena u Kragujevcu, Violeta je „alfa i omega“ na terenu u Subotici gde drži poziciju štopera još od 2010. godine. Naravno, najveći uspesi su joj vezani upravo za Golubice sa kojima ima šest titula državnog prvaka, te pet osvojenih u Kupu Srbije. Iako je fudbal, pogotovo u shvatanju prosečno ljubitelja sporta u Srbiji, muška igra, Violeta, zajedno sa svojim saigračicama, te predrasude itekako razbija.

Kako to u sportu obično i biva, bavljenje sportom počelo je slučajno, prvo kroz dečiju igru, a potom se priča zahuktavala.

- Sa bratom Miletom i ostalim dečacima iz ulice sam igrala fudbal. Potom je fudbal postao aktuelan i u školi, zaigrala sam za školsku ekipu sa kojom sam osvojila...

detaljnije
Uto, 29.11.2016 - 19:52

Po već dobro poznatoj tradiciji Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ organizovao je „Bal za Svetu Katu“, čime se i ovo udruženje priključuje obeležavanju nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Velike narodne skupštine.

Kako je to već i običaj u Bajmoku, u kulturno-umetničkom delu programa nastupila su deca koja u OŠ „Vuk Karadžić“ pohađaju predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

– Poklonili smo ovo veče, koje je u sklopu obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca, svim Katama. Njima smo čestitali imendan, a sve Kate, Katice, Katarine... dobile su prigodan program. Među 180 gostiju su tri generacije, a posebno nam je drago što su tu i najmlađi, deca koja uče bunjevački i školi, oni koji su tek...

detaljnije
Ned, 27.11.2016 - 15:58
Subscribe to Nikola Stantić