Nescafé i Trojstvo

Uto, 02.06.2015 - 11:22 -- nikola.tumbas

Kolega s treće godine zapeo je na ispitu iz Trojstva i zamolio me za pomoć: da mu u par rečenica objasnim to neobjašnjivo otajstvo. Pomislih u sebi – toliki sveci i teolozi kroz stoljeća pokušavaju prodrijeti u misterij koji nadilazi ljudski razum a on od mene traži objašnjenje u par crtica! Ne htijući ostaviti kolegu na cjedilu a opet pomalo isprovociran njegovom željom da neizrecivo strpam u nekoliko nemuštih natuknica, odlučih se pristati na njegovu igru.

Piješ li kad' nes kavu? Naravno, 3 u 1, odgovori. Odlično, rekoh! Koje supstancije u sebi sadrži nes kava? Začuđeno me pogleda ne sluteći kud ovo vodi. No? Upitah nestrpljivo. Pa sadrži kavu, mlijeko i šećer, odgovori gledajući me netremice otvorenih usta. Bravo! Nastavih s izlaganjem; kad skuhaš nes kavu 3 u 1 i okusiš je, osjetit ćeš sva tri sastojka ali ih nećeš moći fizički razdvojiti na primarne elemente. Imaš, dakle, 1 šalicu kave (= božanska narav) i 3 različita elementa (= božanske osobe). Ta tri elementa (kava, mlijeko, šećer) su potpuno različita ali tek u svojem međuprožimanju (intratrinitarna perihoreza) zajedno sačinjavaju (toticipiraju) jednu supstanciju/narav koja se zove nes kava i koja, kao takva, zrcali iz sebe svoj trojstveno-jedinstveni bitak.

Muk je trajao par trenutaka, zatim okret i odlazak bez riječi. Više nisam bio pitan za teološke savjete. Mislih se – kako si pito' tako sam ti i odgovorio! Bilo mi je ipak poslije drago čuti da je „položio“ Trojstvo. Ne znam je li moj primjer bio od koristi, ali vjerujem da je kolegi od tog dana ispijanje nes kave 3 u 1 zadobilo sasma drukčiju dimenziju.

Namjerno sam htio izbanalizirati stvar jer o nečemu što je uzvišeno i neizrecivo bolje je šutjeti nego inzistirati na instant odgovoru. A odgovori – postoje li? Može li čovjek išta dokučiti o najuzvišenijem otajstvu – Presvetom Trojstvu – a da ne upadne niti u banaliziranje niti u kukavičku šutnju? Smije li ovo otajstvo postati „disciplina arcani“ – nauk čuvan u velikoj tajnovitosti, daleko od dohvata „običnih“ vjernika, namijenjen tek moždanoj gimnastici profesionalnih teologa? Sumnjam da je Bog htio objaviti se kao netko zbog koga treba razbijati glavu, kao nerješiva križaljka od koje se jedino mogu dići ruke.

Koji je Njegov pristup? On silazi među ljude, utjelovljuje se, saginje se na razinu djeteta, tepa čovjeku. On nije iracionalna matematička algebra gdje je 1+1+1=1. Sâm Bog govorio je ljudskim jezikom, ljubio ljudskim srcem, doticao nas ljudskim rukama. I što nam je Isus Krist rekao o Bogu? Objavio je da je Bog ljubav, da u njemu sâmom postoji fenomen dijaloga i predanja. Ovo je nečuvena novost - Bog nije osamljenik, neki paćenik zatvoren sam u sebe, već naprotiv - živa zajednica božanskih osoba Oca, Sina i Duha Svetoga. Da Bog nije trojstven ne bi bio ljubav! Zato što je Bog ljubav, zato je Trojstvo i zato može ljubiti! Stoga ovaj najtemeljitiji i najbitniji nauk u redu vjerskih istina nije izmišljotina dokonih teologa, već objava Božje ljubavi. Vjera svih kršćana počiva na Trojstvu.

Zar nije slika Trojstva u nama? Odakle u nama težnja da ostvarujemo zajedništvo s drugima, da zasnivamo obitelj, da budemo otvoreni potomstvu, djeci? Obitelj je najljepša slika trojedinoga Boga; dvije se osobe susreću u ljubavi, potpuno se predaju jedna drugoj i iz tog sebedarja rađa se novi život kao dar. Reći Trojstvo znači reći ljubav. A tko ljubi ulazi u razumijevanje Ljubljenoga.

Stoga, kad vas umore mozganja kako je moguće 3 a 1, 1 a 3, sjedite, popijte nes kavu i popričajte s Ocem, Sinom i Duhom Svetim. Tada će i kava biti slađa a srce ispunjenije.

Autor teksta: 
Kolekcija članaka: 
Custom Search