Protesti

Pet, 07.04.2017 - 15:45 -- Slobodan Martinovic

Omladino svaka čast za proteste. Ukoliko su oni iskrena vaša inicijativa bez posredovanja od strane raznih zainteresovanih strana. Pitao sam se i ranije zašto se mladi ne oglašavaju. Zašto se ne bore za sebe? Nije valjda da je učenički i studentski standarad jedina tema mladih. Propale omladinske politike počev od kancelarija za mlade, raznih omladinskih udruženja i krovne organizacije mladih oslikavale su mlade kao populaciju bez vizije i stava. U mnogim državnim strategijama mladi su označeni kao marginalizovana grupa a ne kao razvojni resurs.
Dugo u Srbiji nije bilo protesta zbog negativne selekcije i sistema vrednosti koji je obesmislio rad poštenje i moral. Isuviše smo kao građani išli logikom to se mene ne tiče neću da ispadnem budala, neću da se zameram. Živeti u zajednici podrazumeva da svi moramo imati entuzijazma za opšte dobro. Slobodno mogu kazati nesretna opozcija i njeni lideri sa svojim sujetama osujetili su upliv nove energije koja bi pokrenula Srbiju sa mrtve tačke. Pristali su prvo na neregularne parlamentarne izbore, diskriminaciju u samom parlamentu umesto bojkota, propustili šansu za jednog kandidata na predsedničkim izborima, uz medijski mrak I kilavu  kampanjiu koju su vodili  izabrali su Vučiča u prvom krugu izbora.
Zato mladi samo hrabro, neka zahtevi u protestu  budu vaši, vaša vizija Srbije, borite se za svoju zemlju, da u njoj ostanete. Sve ostale zainteresovane strane stavite na distancu uz mogućnost uključivanja ali nikako nemojte dopustiti da vas neko zloupotrebi za svoje ciljeve.

Slobodan Martinović, Master političkih nauka
Centar za istraživanje u politici Argument
www.bitovik.org.rs

Autor teksta: 
Tagovi: 
Custom Search