Neprihvaljtivo vrijeđanje drugih manjina

Pon, 28.09.2015 - 20:59 -- zvonep10

Hrvatska riječ, list koji je država osnovala kako bi u javnosti promicao prava hrvatske, ali i univerzalna prava svih manjina, u posljednjem je broju primitivno i grubo napao jednu manjinu. Umjesto da na pristojan i profesionalan način priđe aktualnoj društvenoj temi koja se tiče jedne od mnogobrojnih društvenih zajednica, ovoga puta seksualne, Hrvatska riječ se na vulgaran način razračunala s Nedeljom ponosa u Beogradu, održanom 20. rujna 2015. 

Tjednik koji ni o čemu nema svoj izvorni stav, ostrvio se na beogradski pride čiju su ovogodišnju organizaciju i tretman pohvalili svi – od domaće slobodoumne javnosti do europskih predstavnika. „... izem i one države što njim dajedu za pravo, nji triba ličit a ne pokazivat”, piše Hrvatska riječ o LGBT populaciji, i to u tekstu iz pera seoskog funkcionara DSHV-a, u nazovi kolumni koja godinama unazad svakog petka veliča prizemne strasti ovdašnjeg polusvijeta: alkoholizam („nema ničeg lipčeg neg sidit pod dudom jal orom i srkat ladan špricer“), nejednakost među spolovima („ova moja“, opisni naziv za suprugu), a evo sad i ksenofobiju.

Umjesto da se posveti afirmaciji vlastite nacionalne zajednice, pa i po cijenu raskrinkavanja anomalija u njoj samoj, Hrvatska riječ kvazidesničari, što i jest logična posljedica situacije u kojoj list ne uređuje nominalna urednica, nego sa strane nametnuti centar moći. 

S različitim pojavama u društvu novinari i autori tekstova se mogu i ne moraju slagati, ali uvrede i segregacija u listu financiranom iz poreza svih građana ne bi smjeli biti dopušteni. Redakcija čijim se prostorijama više razlijeva alkohol nego informacije, u kojoj urednici, novinari i drugi uposlenici, izuzev radnika administracije, tjedno rade dva dana, a i tada tek po 2-3 sata dnevno, redakcija u kojoj ponedjeljkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom nema nigdje nikog kao da je ukleta, nije dorasla zadatku koji je pred nju postavljen 2002. godine kada je ustanovu utemeljila Skupština Vojvodine. Nije onda ni čudno da je broj čitatelja Hrvatske riječi danas ravan broju glasača stranke koja tu redakciju vodi – blizu nule. 

Zvonimir Perušić, prvi direktor i prvi urednik Hrvatske riječi

Autor teksta: 
Custom Search