Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Marta Dobo

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, i komemorativnim programom u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležena je 73. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge nacističke logore smrti širom Evrope. U ime subotičke lokalne samouprave venac su položili zamenik gradonačelnika, Timea Horvat, i Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada.

Timea Horvat je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće, kazala da je Holokaust sistematski, organizovani državni progon i genocid nad različitim etničkim, verskim i političkim grupama ljudi tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika, i...

detaljnije
Pet, 16.06.2017 - 17:13

Druženjem na Ludošu u Vizitorskom centru, zaposleni u JP Palić Ludas je obeležili dan preduzeća sa gostima iz nekoliko javnih preduzeća i ustanova iz grada.

Jedna informacija vezana za podolce, četiri primerka su nedavno preneta sa Palića ovde na obalu jezera da bi na prirodan način uklonili višak trske na ovom delu jezera Ludoš.

Pon, 05.06.2017 - 22:28

Град Суботица у сарадњи са ЈП „Палић Лудаш“, ЈКП „Водовод и канализација“ и предузећем „Регионална депонија“ организовао је студијску посету Регионалном центру за управљање отпадом Суботичког региона и Постројењу за пречишћавање отпадних вода, за студенте и професоре Рударско- геолошког факултета  у Београду.
Уочи обиласка терена, око 40 студента III и IV године, студијског програма Инжењерство и заштита животне средине су у Визиторском центру Лудаш, у Хајдукову, присуствовали предавањима на теме: „Заштита животне средине у Суботици - предности, перспективе и изазови“,  „Природне вредности  и заштићена подручја околине Суботице“,   и „Регионални центар за управљање отпадом Суботичког региона“.
У оквиру предавања „Заштита животне средине у Суботици -...

detaljnije
Pet, 19.05.2017 - 16:43
Đerđ Šugar pije tretiranu vodu

10.05.2017. godine na Paliću kod Muškog štranda bila je održana prezentacija mobilne tehnologije za pripremu pitke vode crpljenjem iz površinskih vodnih izvora u okviru zajedničkog projekta Vodovoda iz Budimpešte i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica.

Projekat se sprovodi u okviru Programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UNHABITAT), preko Globalne alijanse partnerstva operatera voda/vodovoda (GWOPA).

U prezentaciji su učestvovali i predstavnici “Vodovoda” iz Budimpešte.

LIVE FB zapisi u kojima se vide detalji prezentacije i nakon toga pijenje tretirane vode od strane direktora JKP Vodovod i kanalizacija, Đerđ Šugara, i zatečenih novinara, pogledajte na linkovima ovde:

https://...

detaljnije
Čet, 11.05.2017 - 16:52

Prvomajski uranak na Paliću organizuje se po 34. put, a tradicionalna manifestacija povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, ove godine traje četiri dana, od 29. aprila do 2. maja. Organizatori Prvomajskog uranka očekuju da će Palić, jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Republici Srbiji, tokom prvomajskih praznika posetiti oko 30.000 gostiju iz naše zemlje i okruženja.

Direktor preduzeća „Park Palić“ d.o.o. Nebojša Daraboš izjavio je, tim povodom, da je Prvomajski uranak na Paliću dan kada Palić prelazi iz zimske u letnju sezonu i kada postaje veliki luna park, bazar rukotvorina i restoran pod otvorenim nebom.

– Ove godine imamo više od sto izlagača i prodavaca, organizovane su kulturne i sportske manifestacije i gosti su veoma zadovoljni. Svi smeštajni...

detaljnije
Pon, 01.05.2017 - 17:41

U Gradskoj kući održan je „Vojvođanski poljoprivredni forum 2017”, upriličen povodom povezivanja što većeg broja firmi iz sfere poljoprivredne, prehrambene i prerađivačke industrije iz Srbije i Mađarske, i pružanja mogućnosti učesnicima da razmene svoje ideje, planove i iskustva. Današnjem forumu prisustvovali su predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Janoš Babić, i Žanet Ola, direktor Mađarske trgovinske kuće.

Ištvan Pastor je, obraćajući se prisutnima, podvukao da odnosi između Mađarske i Republike Srbije od pamtiveka nisu toliko uravnoteženi i dobri kao što su danas.

Ako je zadatak politike...

detaljnije
Sre, 05.04.2017 - 23:11

Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ je obeležilo jubilej – 40 godina otkako je Ludaško jezero upisano na listu vlažnih staništa – listu Ramsara. 28. marta 1977. godine, Ludaško jezero je proglašeno Ramsarskim staništem na površini od 593 ha (pod brojem 137) – zbog značajnih staništa za gnežđenje ptica i istraživačke ornitološke stanice koja je tada već postojala na Ludašu.

Za jubilej su dovedena dece – učenika Osnovne škole „Kizur Ištvan“ iz Subotice, sa kojima su organizovane radionice u Vizitorskom centru na Ludašu i šetnju uz Ludaško jezero, gde su deca učila o tome kako se hvataju ptice da bi se prstenovale.

 

Sub, 01.04.2017 - 00:33

Palić je bogatiji za obnovljen košarkaški teren i otvorenu teretanu koja je postavljena u blizini jezera ispred Sokolskog doma. Tereni su napravljeni donacijom vlade Japana u okviru realizacije projekta posvećenog „Razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize.

Na svečanom otvaranju obnovljenih terena na Paliću prisutni su buili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević i Vladimir Ilić, predstavnici UNDP-a, ambasade Japana i Komesarijata za izbeglice i migracije, 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban zahvalio se vladi Japana na pomoći - Velika zahvalnost  UNDP i vladi Japana na ovoj investiciji od 50.000 dolara. Pre mesec dana smo potpisali...

detaljnije
Čet, 30.03.2017 - 21:56

Na jutrošnjioj press konferenciji direktorica JP Palić Ludas, Marta Dobo, najavila je da počinje monitoring zaštićene biljke šaranjike na subotičkoj peščari. Monitoring se vrši na površini nešto većoj od 12 hektara od 2003. godine a od 2008. se vode aktivne mere zaštite. 2015 je izbrojano 60.000 primeraka, a prošle 83.000. Dobra vest je da su se sada pojavile i na drugim površinama.

Posle toga su ekipe medija u karavanu prateći Oto Sekereša, čuvara zaštićenog područja, otišle negde daleko iza radanovačkih šuma, skoro do granice sa Mađarskom, gde se vrši prebrojavanje ove lepe biljke za ljubičastim cvetom. Pri tome su u ovome organizovano učestvovali subotički planinari iz kluba Spartak kao redovni saradnici JP Palic Ludas. Naravno ekipa UG Riparie uvek prisutna u ovim akcijama...

detaljnije
Uto, 14.03.2017 - 13:18

13.03.2017. održan je svečani prijem povodom obeleženje Nacionalnog praznika povodom 169. godišnjice 1848-49 revolucije i 10. godina rada i postojanja Doma za stare Villa Ancora. 

Uto, 14.03.2017 - 08:21
Subscribe to Marta Dobo