Slatka priča u Beču

Ned, 01.12.2019 - 17:38 -- dejan.vukovic

Subotičani sve češće u toku godine obilaze velike metropole u našem okruženju. Jedan od najpopularnijih gradova je sigurno i Beč koji je udaljen od Subotice četiri sata vožnje autom po odličnom auto putu kroz Mađarsku i Austriju.   

Beč nudi raznoliki sadržaj za sve uzraste među kojima su sigurno jedni od najatraktivnijih veliki broj muzeja. Kada krenete u obilazak Beča muzej koji morate obići je muzej čokolade. Muzej se nalazi u najstarijem zabavnom parku u Evropi, Prateru i prostire se na 2000 m2. Otvorili su ga brat i sestra iz Srbije sa namerom da upoznaju javnost sa istorijom nastanka slatkiša kojeg svi toliko volimo, kao i načinom na koji se on pravi.

Prilikom ulaska u muzej prvo što ćete primetiti je miris čokolade koji Vas dočeka na ulazu i prati kroz čitav obilazak. Postavka muzeja je koncipirana tako da prikazuje nastanak čokolade i prati njen razvoj do današnjeg dana.

Na početku muzeja predstavljene su kulture Maja i Asteka zahvaljujući kojima danas uživamo u ovom slatkišu. Sama reč čokolada potiče od reči „šokolate“ koja u prevodu znači „gorka voda“. Maje su čokoladu koristile u njenom izvornom tečnom obliku mešajući kakao, vodu i ljutu papriku. Verovale su da čokolada ima magijsku moć i koristile su je u religijskim ritualima, nazivajući je „hranom bogova“. Na samom ulazu u muzej nalazi se stolica koja asocira na nekadašnje carstvo Maja.

Za razliku od Maja, Asteci su čokoladu pili kao hladan napitak i dodavali joj ukuse poput vanile, meda ili čilija. Kralj Asteka Montezuma je istraživaču Hernandu Kortezu i njegovim vojnicima ponudio svoj napitak kako bi se okrepili posle borbe. Španski konkvistadori su u Evropu doneli seme kakaoa nakon čega se on koristio za pravljenje čokolade ali samo na španskim dvorovima. U nastavku muzeja se nalazi čokoladni brod dugačak približno 3 metra koji stoji na akvarijumu prepunom ribica i time dočarava dolazak čokolade u Evropu na brodovima.

Francuska kraljica Ana od Austrije je probala čokoladu prvi put u Španiji i donela ju je u Francusku svom mužu Luju XIII, nakon čega se čokolada širi Evropom. Tako počinje istorija čokolade koju danas znamo. Prvi kolač koji je napravljen od čokolade je čuvena Saher torta u Austriji 1778. godine.

Šetnju nastavljete kroz džunglu gde je prikazana plantaža kakaoa, kako se kakao širio starim kontinentom, kako se od jednog zrna pravi čokolada i koje zemlje imaju najveću zastupljenost ove biljke. Današnji najveći proizvođači čokolade su Gana i Obala Slonovače sa ukupnim udelom od 52% u svetskoj proizvodnji. Najveći konzumenti čokolade su Švajcarci.

U samom muzeju videćete mnogo figura koje su pravljene od čokolade, od kojih su neke teške i po 350 kilograma. Iz tog razloga potrebno je održavati odgovarajuću temperaturu u muzeju i povremeno popravljati čokoladne figure. Od figura možete videti zečeve, ajkulu, sfingu... Najpoznatije figure u muzeju su figura Marije Antonete i njenog muža kralja Luja XVI.

Osim njih u muzeju možete da odigrate imaginarnu partiju šaha sa Rodenovim „Misliocem“. Čuveni Mikelanđelov „David“ nosi sunčare naočare, dok je Atlas obučen kao Borat i na svojim leđima nosi zemljinu kuglu sa porukom o čuvanju naše planete, jer je to jedina planeta na kojoj postoji čokolada.

Najveći utisak na posetioce ostavlja radionica čokolade. Čokolada je desert koji volimo u različitim oblicima, veličinama i sa različitim ukusima, ali retko ko ima mogućnost da napravi svoju čokoladu. U ovom muzeju možete i to da pokušate.

Pre nego što se uputiti u proces pravljenja čokolade, dobićete svoje rukavice, kecelju i odabraćete ukuse koje želite da stavite u svoju čokoladu. Nakon toga će Vas ljubazno osoblje muzeja uputiti u sam proces pravljenja čokolade . Dok se napravljena čokolada hladi, moći ćete da pripremite čokoladu kako su je nekada pripremali i konzumirali naši preci. Reč je o toploj čokoladi, u koju po želji možete da dodate neke od začina. Savršena kombinacija ukusa koju preporučuju radnici muzeja je topla čokolada sa šećerom, cimetom i čilijem.

Kada se čokolada ohladi, možete je spakovati i poneti kući. Nakon izlaska iz radionice u okviru prodavnice možete kupiti razne suvenire za uspomenu, čokoladu u raznim oblicima i veličinama, od kojih je svaka ručno pravljena u ovom muzeju. 

Čaroliju moćne čokolade na pravi način možete osetiti baš na ovom interesantnom mestu, tako da, dragi ljubitelji, ukoliko želite da naučite nešto o omiljenoj poslastici i dobro se zabavite, muzej čokolade je pravo mesto za Vas!

tekst: Jelena Vuković

Custom Search