Od danas bez viza preko granice u EU - Horgošani na prelazu u Mađarsku

Sub, 19.12.2009 - 00:15 -- nikola.tumbas

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić noćas je bio prvi građanin Srbije koji je prešao granicu kod Horgoša "bez vize"

Ministar Vuk Jeremić izljubio je službenicu mađarske pogranične policije kada mu je u prvom minutu 19. decembra udarila pečat u «crveni» pasoš na graničnom prelazu Horgoš-Reske. Oko dvestotina građana koji su odmah nakon njega prešli granicu sa jedinim našim susedom iz Šengenske unije sigurno su poželeli na isti način da podele razdraganost sa carinskim službenicima.

-Imam vizu u bimetrijskom pasošu, ali poželela sam da noćas budem tu i pređem granicu. Odmah se vraćam nazad, ali želela sam da budem deo ovog važnog trenutka, kaže nam Laura Balint koja je došla sa drugaricom ih obližnjeg Horgoša, koji je nepunih kilometar udaljen od graničnog prelaza.

Stanovnici pograničnih mesta Kanjiže i Horgoša, kao i Subotice u organizaciji DS-a i SVM-a autobusima su došli da u ponoć pređu granicu, ali bilo je i građana koji su došli svojim automobilom, tek da imaju pečat u pasošu sa jučerašnjim datumom. Jedan broj žena u rukama nosi pletene korpe i u njima hranu i piće. Nazdraviće čim pređu granicu, počastiti se, pa nazad kućama.

-Stanujem tu, gotovo «preko puta» granice, pa ipak godinama već nisam prelazio preko. Možda ni ubuduće neću ići češće, ali dobar je osećaj da mogu da idem u Evropsku uniju kada poželim, kaže Lerinc Sabo.

U noći između 18. i 19. decembra bilo je nebično živo na graničnom prelazu Horgoš. Masa ljudi, a među njima pedesetak novinarskih ekipa, cupkali su na minus 17 stepeni Celzijusa. Nekoliko minuta pre ponoći Vuk Jeremić ministar inostranih poslova simblično je seo za volan autobusa koji je grupu putnika i novinara trebala da preveze u Mađarsku. Opuštena i neformalna atmosfera slavlja nije sprečila pripadnike pogranične policije da ipak od svih članova ministrovog okruženja, putnika i novinara zatraže pasoše na proveru.

-Ukidanje viza ništa ne menja u našem poslu, kaže za «Politiku» Miroslav Janić, načelnik Regionalnog centra Uprave granične policije prema Republici Mađarskoj. -Naš zadatak i dalje je isti - da utvrdimo identitet lica koje prelazi granicu, ali više ne tražimo, od onih koji poseduju biometrijski pasoš da imaju i vizu.

Odlazak u zemlje Evropske unije na dan Svetog Nikole, zaštitnika putnika juče je iskoristio tek mali broj građana. Na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija prema Mađarskoj gužvi nema, uobičajen broj putnika izlazi iz zemlje, a čak je na ulasku u Srbiju nešto veća frekvencija prolaska jer se zbog predstojećih božićnih praznika više putnika dolazi iz zemalja EU kući na odmor. Carinici kažu da ima tek nekolik putnika koji iz radoznalosti prelaze granicu, ali da je situacija uobičajena za ovo doba godine.

-Ukidanje viza je važno za državu i njene građane, ali u našem poslu i obavezama promena nema. Mi smo organizaciono i kadrovski osposobljeni da prihvatimo i veći tranzit putnika i vozila, kao što je to bio slučaj tokom letnjih meseci, a da pri tom poštujemo carinsku proceduru, kaže u razgovoru za naš list Srđan Samardžić, upravnik Carinarnice Subotica.

I ministar delio pečate

Na razgovore sa kolegama iz Mađarske juče ujutru granicu su prešli i ministri Vuk Jeremić, Snežana Malović i Ivica Dačić koje je sa mađarske strane granice dočekao ministar unutrašnjih poslova Imre Forač koji im je simblično udario pečate u pasoš. Ministri unutrašnjih poslova Dačić i njegov koelga Forgač u Segedinu su potpisali Protokol o readmisiji.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U subotu ujutro 19.XII, uz zvaničnike Srbije i Mađarske, na graničnom prelazu Horgoš susreli su se i gradonačelnici Segedina i Subotice Laslo Botka i Saša Vučinić. Tom prilikom gradonačelnik Segedina predao je gradonačelniku Subotice ključeve grada, simbolizujući time odličnu višedecenijsku saradnju dva bratska grada. Vučinić je odgovorio Botki da je Subotica uvek bila i biće potpuno otvorena za Segedin i njegove stanovnike.

Post date: Ned, 20.12.2009 - 15:00

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić noćas je bio prvi građanin Srbije koji je prešao granicu kod Horgoša "bez vize"

Ministar Vuk Jeremić izljubio je službenicu mađarske pogranične policije kada mu je u prvom minutu 19. decembra udarila pečat u «crveni» pasoš na graničnom prelazu Horgoš-Reske. Oko dvestotina građana koji su odmah nakon njega prešli granicu sa jedinim našim susedom iz Šengenske unije sigurno su poželeli na isti način da podele razdraganost sa carinskim službenicima.

-Imam vizu u bimetrijskom pasošu, ali poželela sam da noćas budem tu i pređem granicu. Odmah se vraćam nazad, ali želela sam da budem deo ovog važnog trenutka, kaže nam Laura Balint koja je došla sa drugaricom ih obližnjeg Horgoša, koji je nepunih kilometar udaljen...

detaljnije
Post date: Sub, 19.12.2009 - 00:01
Ja idem preko a ti napravi onu sliku

Od danas bez viza preko granice u EU.

Post date: Pet, 18.12.2009 - 23:35
Custom Search