Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Blaško Gabrić

100 godina Jugoslavije obeleženo je danas u IV Mini Jugoslaviji.

Vreme je poslužilo današnji događaj kao nikada do sada, što je doprinelo da događaj bude veoma dobro posećen od strane Jugoslovena.

Blaško Gabrić, osnivač i darodavac parka u kome se još gaji ova nekada lepa ideja, bio je u svom elementu i povukao neke očigledne paralele sa nekadašnjom Jugoslavijom i sadašnjom EU.

Prof. Radmilo Todosijević zajedno sa Blaškom Gabrićem otkrio je spomenike vojvodi Mišiću i kralju Aleksandru, autora Franje Mačkovića koji nije bio prisutan na događaju.

 

Sre, 02.05.2018 - 11:48

U restoranu SpartakS Večeras održan Dan velikog prela, jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke zajednice.

U prilozima više o tome..

Pet, 02.02.2018 - 22:14

Jugonostalgičar, Blaško Gabrić, na ovaj ili onaj način, promoviše ideje socijalizma, odnosno ex - SFRJ. Ovog puta sa podrškom mladih volontera iz "cilog svita" koje je organizovao Goran Gabrić, koji pokušavaju da razumiju "o čemu je ovde rič" dok raščišćavaju u čudu aleju platana u Mini Jugoslaviji.

Pošto je prethodni lik Josipa Broza Tita odliven u bronzi otkinut sa postamenta, postavljenog u šumi Mini Jugoslavije, ovog puta se to radi od betona.

Vođa posla je vajar-amater Mačković koji je napravio repliku Augustinčićevog impozantnog spomenika Tita koje se nalazi u Kumrovcu.

Za nekoliko dana spomenik će biti završen i otkriven verovatno u ovu subotu.

U prilogu sa lica mesta nekolio detalja a u video prilozima govore vođa volontera i jedan volonter iz...

detaljnije
Sre, 16.08.2017 - 01:21

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno-umetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, tim povodom, izjavila da se Dužijanca kroz vekove obeležavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga...

detaljnije
Uto, 15.08.2017 - 21:35

“Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija”, “4. Mini Jugoslavija” i “KISS- Kreativna industrija Savremene Subotice” organizuju:

“Međunarodni Volonterski kamp”

- sa idejom stvaranja muzejskog kompleksa sa sadržajima za kreaitvno izražavanje mladih iz Subotice i okoline i povezivanje sa omladinom koja nam dolazi iz raznih krajeva sveta (Japan, Rusija, Španija, Turska, Finska, Holandija i mnogih krajeva Srbije). Kamp se održava tokom 2 nedelje – s početkom 10. 08. do 24. avgusta i podržan je od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Mladih istraživača Srbije. U kampu učestvuju 14 mladih iz inostranstva, koji su došli sa ciljem da upoznaju nove ljude, običaje i socijalne karakteristike našeg grada. Kako je...

detaljnije
Uto, 08.08.2017 - 20:33

Veljko Vojnić danas je izabran za predsednika Bunjevačke Matice na redovnoj Izbornoj škupštini. Dosadašnji predsednik, Ivan Sedlak ostaje kao počani predsednik Bunjevačke Matice. U radu skupštine učestvovalo je 46 redovnih članova, a izabran je i novi Glavni odbor Bunjevačke Matice koji sada broji 13 članova, kao i predsednici razlilitih odbora. Veljko Vojnić je istakao da će se truditi da poboljša, već dobru, saradnju i sa drugim maticama.

Pet, 19.05.2017 - 23:30

Danas je obeležen 29. novembar, bivši Dan bivše Republike. Mnogima koji se sećaju života u ExYU izaziva sa pravom nostalgiju i emocije.

U amfiteatru Otvorenog univerziteta, Mikloš Olajoš Naš sa svojim komunisitma je večeras okupo "old timere" iz SFRJ i jednog mladića, u društvu Blaška Gabrića.

Uz hor, himnu, pesme, recitacije, ples i druženje prisutni su prizvali sebi sećanje kako se nekada živelo ovde.

U prilogu je jedna mala anketa - Reci jednom rečju JUGOSLAVIJA!?

Neki su našli reč, a neki su morali reći par više :)

Otac Dragan Stokin je bio u prolazu, zainteresovalo ga dešavanje, pa je bacio pogled. Dovoljno da ga upitam o istoj temi. U prilogu je i njegovo opširnije objašnjenje asocijacije na Jugoslaviju.

Kasnije još...

detaljnije
Uto, 29.11.2016 - 22:41

U gradskoj čitaonici je u sredu, 16 novembra bila promovisana knjiga "Jugoslovenstvo poslije svega". Knjiga koja je okupila sve Jugoslovene i komuniste u Subotici, a prosek im je bio preko sedamdeset godina.

Gosti na promociji su bili: autor knjige Dragan Markovina, hrvatski istoričar i politički aktivist, i vlasnik izdavačke kuće MostArt Dragan Stojković. Voditelj je bio sociologu penziji ...

detaljnije
Sub, 19.11.2016 - 02:00

Gradonačelnik Jene Maglai je danas sa suprugom posetio u 11.oo IV Mini Jugoslaviju i sa Blaškom Gabrićem obišao park od 3.5 h koji predstavlja zamisao nekadašnje SFR Jugoslavije, i saslušao g.Blaška koji nudi ovaj prostor kao turističku atrakciju za preostale simpatizere Jugoslavije.

Otvaranje su propratile TV ekipe iz Češke i Nemačke.

Poruka Blaška Gabrića, osnivača IV Mini Jugoslavije, za Prvi maj - Sve što je valjalo u socijalizmu smo ugasili - Prvi maj slavimo a nemamo fabrike. Radnici su bez posla i ne štrajkuju, ne bune se, al će se počet bunit, il će nam pobeć iz zemlje, il će se počet bunit?!

Pon, 02.05.2016 - 17:30

Danas tokom posete ministra trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajića, svečano je otvoren Turistički informativni centar (TIC), u zgradi nekadašnje Tramvajske stanice na Paliću (Park heroja 13), preko puta hotela Prezident.

Više o tome od Ivane Anđelković u video prilogu.

U prilogu je nekoliko fotografija sa koktela jer tajming otvaranja TIC-a nije bio ispoštovan.

Pon, 11.04.2016 - 19:44
Subscribe to Blaško Gabrić