Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Bunjevačka matica

Tomislav Mačković

Nije Bela bijo ni siroma, a ni bogat - imo je taman toliko koliko mu triba. Bavijo se zemljoradnjom i uvik u čisto sve radijo - imo je za se svu mašineriju. Prid žetvu u avliju su mu banila trojica iz protiv-požarne zaštite, da mu prigledadu kombaj i ostalu mašineriju što će učestvovat u žetvi…

Pripovitke iz života tavankutski Bunjevaca“ Tomislava Mačkovića vredno su i verodostojno svedočanstvo o ljudima u vremenu na prostoru omeđenom naslovom. O knjizi savremene bunjevačke proze u izdanju Bunjevačke matice govori njen autor, Tomislav Mačković.

Na kojim prostorima su se dešavale ove pripovesti?

Priče koje su zapisane ispričane su svuda, na potezu od nekadašnjeg Kertes šora na Čikeriji, preko Ljutova,...

detaljnije
Sre, 30.01.2019 - 16:41

Sinoć je u prostorijama Matice bunjevačke predstavljena publikacija "Palata Samka Manojlovića" kao i prezentacija multimedijalne aplikacije "Kulturno nasleđe severne bačke i severnog banata".

O knjizi je govorila Olga Kovačev Ninkov (01.35 - 19.20), o radovima na samoj palati idrugim detaljima je govorio autor knjige Goran Bolić (19.30 - 43.20), dok je mobilnu android aplikaciju, na kojoj se mogu videti mnogi primeri zaštićenih objekata, predstavio Aleksandar Pejić ICBTECH doo (46.53 - 52.50).

Skenirajte QR kod u prilogu i on vodi vas na...

detaljnije
Sub, 22.12.2018 - 19:07

Prija 100 godine, 13. novembra 1918. godine srpska vojska je ušla u Suboticu i dočikani su kao veliki oslobodioci, svih naroda koji su živeli na ovim prostorima, a bili ugnjetavani od strane Austro-ugarske vladavine. Tog 13. novembra 1918. godine, dolazak voza u 18,35 časova označio je kraj viševekovne vladavine Austro-ugarske I slobodu za slovenski narod koji je želeo da se ujedini. Oko 70.000 Srba I Bunjevaca dočikali su srpsku vojsku kao oslobodioce.

Prija 100 godina sedam hrabri i obrazovani žena dobilo je pravo glasa na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena koja je održana u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, kada su poslanici i poslanice glasali za prisjedinjenje Bačke, Baranje, Banata i Srema Kraljevini Srbiji. Rič je o Milici Tomić iz Novog Sada...

detaljnije
Sre, 07.11.2018 - 14:42

U prostorijama Bunjevačke matice održana je promocija 25. Bunjevačkog kalendara za prostu 2018.godinu. Iza ovog jubilarnog, ali i tradicionalnog izdanja stoje Bunjevački kulturni centar iz Subotice i Bunjevačka matica, koji su zajedničkim snagama doprinili da Kalendar dočeka svoju promociju.

Uridnik Kalendara i začetnik ideje da u proteklih 25 godina Bunjevački kalendar u kontinuitetu ugleda svitlost dana, Miroslav Vojnić Hajduk - Marača rekao je da ovaj jubilarni broj donosi odriđene izmene.

“Kroz Kalendar nastavljamo tradiciju bunjevačke pisane riči, a novo izdanje je plod mukotrpnog rada od godinu dana. Uvik se trudimo da Kalendar bude prid čitaocima prid Materice. Evo već od samih korica ima malih izmena. Smatramo da je to doprinelo upravo svečanoj promociji...

detaljnije
Sub, 16.12.2017 - 18:25

Izložba Branka Maravića otvorena je u Bunjevačkoj matici 25.novembra. Izložbu je otvorio Veljko Vojnić.

Uto, 28.11.2017 - 10:15

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je jedan od četiri nacionalna praznika-Dan velike narodne skupštine, Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Novom Sadu 1918.godine.

Svečanosti, koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije “Bože pravde” i bunjevačke svečane pesme “Podvikuje bunjevačka vila” prisustvao je načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, predstavnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dr Ivan Bošnjak, direktor Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan,  zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić,predstavnici nacionalnih saveta iz Republike Srbije, kao i predstavnici institucija koji su...

detaljnije
Sub, 25.11.2017 - 13:45

Večeras u prostorijama Bunjevačke matice sa početkom u 19 sati svičano je otvarena V Likovna kolonija.
Izloženi su radovi koji su nastali na salašu “Ludoš 07” tokom V Likovna kolonija Bunjevačke matice.
Prva faza kolonije bila je stvaranje slika na platnu naši eminentni umitnika i umitnica, ko i izrada slika u tehniki slame, što je posibno obilužje Bunjevaca. Druga faza je bila danas, kada se uramljina dila,izlažena u Bunjevačkoj matici.
U radu kolonije učestvovalo je osam slikara i slikarki i umitnice u tehniki slame: Ivan Šarčević, Hari Četvei, Mirko Kesegi, Milan Uzelac, Josip Kler, Toma Marjanović, Janoš Nađpastor, Snežana Kujundžić, Ivana Dulić, Ilonka Bogešić, Nela Horvat i Ksenija Vuković.

Pet, 17.11.2017 - 19:57

U Bunjevačkoj matici, 21.oktobra 2017.godine održana je  promocija X zbornika dičijih literalnih radova “Bunjevačka lipa rič”. Ova radicionalna manifestacija privedena je kraju, a nagrađenoj dici podiljine su knjige. Prisutni su se upoznali sa  dičijim literalnim i likovnim radovima, koji izradili mališani koji pohađaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture u subotičkim osnovnim školama.
Članovi tamburaškog orkestra Muzičke škule iz Subotice pod rukovodstvom Mire Temunović izveli su kompoziciju “Podvikuje bunjevačka vila”.
Počasni pridsidnik Bunjevačke matice, Ivan Sedlak je istako da je ovaj zbornik dilo dičijih ruku.
“Sve ste vi to dico svojim pametnim glavicama, ljubavlju prema svom bunjevačkom govoru, odnosno jeziku sami uradili.Kroz ovakve aktivnosti...

detaljnije
Sub, 21.10.2017 - 19:19

U prostorijama Bunjevačke matice, otvorena je izložba slika u tehnici slame „Dani Dužijance 2017“.

Radove su izložile  slamarke iz...

detaljnije
Uto, 08.08.2017 - 22:13

U subotu je ispred Doma kulture u Baloj Bosni, povodom praznika sv. Ivana Cvitnjaka, održano tradicionalno preskakanje vatre.

Ned, 25.06.2017 - 14:29
Subscribe to Bunjevačka matica