Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Desire festival

Neuobičajno raspoložen, Andraš Urban, pozdravio je goste festivala u prepunoj sali Jadrana, koje tokom ovih godina verovatno sve lično poznaje, i zamolio ih za tradicionalno gašenje mobilnih telefona, a na svoje i opće zadovoljstvo prisutnih nije čitao program festivala za šta je dobio dug apaluz pri odlasku sa podija.

Festival je otvoren predstavom, SNP Novi Sad, "Čas anatomije".

 

Ned, 26.11.2017 - 15:20
Kokan Mladenović

Festival „Dezire“ prve večeri ima po prvi put i jednu premijeru na repertoaru – „Oblak u pantalonama“ u režiji Kokana Mladenovića bavi se Oktobarskom revolucijom i  današnjim svetom

Po prvi put na Međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta „Dezire“ biće održana i jedna premijera. Domaćin, pozorište „Kostolanji Deže“ prve festivalske večeri, 25. novembra izvešće predstavu rađenu po motivima poeme Vladimira Majakovskog „Oblak u pantalonama“ u režiji Kokana Mladenovića.

Režija Mladenovića u subotičkom teatru nastala je iz obostrane želje za saradnjom, i kako je rekao i Andraš Urban, direktor „Kostolanjija“ sa velikim nestrpljenjem i iščekivanjem idu u susret ovoj premijeri. U predstavi igraju...

detaljnije
Ned, 26.11.2017 - 01:22

U prilogu zvučni zapis obraćanje Andraša Urbana, direktora festivala, medijima na današnjoj press konferenciji.

Pet, 20.10.2017 - 23:29

U završnom događaju festivala Desire 2016. učestovali su studenti glume, kamere i zvuka Akademije umetnosti u Novom Sadu, studenti scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u NS, glumački ansambl pozorišta Deže Kostolanji, profesori  Muzičke skole iz Subotice, dve slikarke, plesačica, novinarka, medicinska sestra, arhitekta, operska pevacica, profesor scenskog pokreta koji je sve vodio Deneš Debrei i gomila volontera.

Sedam dana su pripremali performans, koji je bio inspirisan životom i delom Aleksandra Lifke i ujedno je to i bilo zatvaranje festivala.
Ideja je bila da se aktivira prostor u Subotici koji nije projektovan kao scenski prostor i da performans bude izveden van pozorišne zgrade i tako su došli do Želježničke stanice, do...

detaljnije
Pon, 21.11.2016 - 08:58

Све представе фестивала су одавно распродате, публика се смешта и на помоћна седишта, да види најбоља позоришна остварења у региону на фестивалу Дезире

Од како је Андраш Урбан, редитељ и директор театра „Костолањи Дежо“  на отварању регионалног фестивала савременог театра „Дезире“, подигао песницу у ваздух са парчетом „жилет“ жице у руци, та песница као да се није спустила, већ јој се из вечери у вече придружују представе које не желе да пристану на социјалну неправду, правну несигурност, недостатак емпатије, на све оно што чини живот обичног човека у овом делу Европе тешким.

Поднаслов фестивала „Бордерлајн“ или гранична линија, Урбан је објашњавао да је позајмио из медицинске терминологије у смислу граничне...

detaljnije
Ned, 20.11.2016 - 18:14

Potrajat će dok se ne izbalansira brojka od 4 miliona stradalih na Bliskom istoku!, s obzirom šta su Evropa i SAD do sada tamo uradili - je poruka predstave u izvođenju tearta Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana) i Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana pl. Zajca (Rijeka) koju je režirao Oliver Frljić.

U prilogu je izjava za medije asitenice režije i glumice Barbare Babačić.

Ned, 20.11.2016 - 17:14

U prilogu zvučni zapis razgovora sa poslednjim učesnikom Akademije Desire 2016. Arpad Šilingom, rediteljem predstave Dokle pogled seže - Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje.
 

Ned, 20.11.2016 - 16:41

Detalji sa predstave What is Europe? - ratni obred, sarajevska scene MESS, u režiji Andraša Urbana po motivima Lasla Vegela.

Žal za jednom zemljom - Jugoslavijom...

U zvučnom zapisu o motivima ove predstave govore "autori" Andraš i Vegel ( delimično na mađarskomi i onda na srpskom )

Pet, 18.11.2016 - 22:37

Na press konferenciji govorila je Selma Spahić, rediteljka predstave KOKOŠ, u izvođenju scene MESS (Sarajevo) - http://www.mess.ba/2016/  koja je na večerašnjem progamu Desire festivala.

Tema priče je veče u jednoj porodici gde dolazi gost vojnik. Motiv je i stogodišnjica od Velikog rata sa početka prošlog veka.

Uzbuđena, Selma Spahić je otkrila i da dolazi uskoro u Suboticu da bi uradila jedan projekat sa pozorištem Kostolanji Deže, o kojem se za sada ništa ne zna...

Čet, 17.11.2016 - 18:23

Teme su bile predstave Balerine gde su govorile rediteljka i koreografkinja, o predstavi Ernelini kod Farkaševih fgovorio je reditelj Sabolč Hajdu, dok je za RTS dao izjavu direktor festivala Andraš Urban.

Čet, 17.11.2016 - 00:30
Subscribe to Desire festival