Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Srpska Pravoslavna Crkva

Večerašnjim otvaranjem izložbe slikarke iz Novog Sada Olgice Stefanović, započeli su programi Svetosavske nedelje u zadužbini Dušana Radića. Manifestaciju otvorio otac Miodrag Šipka pozdravivši prisutne i predsednika skupštine grada Iliju Maravića. Svetosavska nedelja se zavšava 27. januara, Svetosavskim balom.

Sre, 21.01.2015 - 20:15

U nastavku serije predavanja "Abrahamova deca" večerašnja tema tribine je bila Mesija.

U prilogu ilustrovani zvučni zapis predavanja u Velikoj većnici Gradske kuće.

Uto, 18.11.2014 - 23:51

Tradicionalno polaganje venaca na spomenim palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912 -1918. Kako je bilo prošle godine pogledajte ovde

Čet, 13.11.2014 - 15:20

Treća tribina ciklusa Zakon Božji i deca Avramova u savremenom svetu održana je u Gradskoj kući 17. oktobra. Ovog puta tema je bio "Dan Gospodnji".

Zašto se "sedmi dan" slavi u razne dane po jevreskom, hrišćanskom i islamskom kalendaru možete saznati slušajući predavanje gde su razloge tumačili predstavnici istih crkava

- Dragan Stokin, III paroh subotički i starešina hrama sv.Vaznesenja, (SPC)

- mag. th. Dragan Muharem ispred Rimokatoličke Crkve, župnik i profesor na TKI

- prof.Selmo Dreković, imam u Muhadžir džamiji

- Halbrohr Tomislav ispred jevrejske zajednice.

 

Medijator je bio msgr. dr Andrija Anišić, župnik župe sveti Roka i prof moralne teologi je na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije (TKI)....

detaljnije
Pet, 17.10.2014 - 21:09

Druga u nizu tribina "Zakon Božiji i deca Avramova u savremenom svetu" održana je u sali Otvorenog univerziteta tribina sa učešćem predstavnika tradicionalnih crkava na temu - Kako tumači pravoslavna, katolička, evangelička, odnosno jevrejska i islamska teologija prvu Božju zapovest?

Medijator večeri bila je Jelena Jablanov Maksimović - projekt koordinator, ispred fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, koja je pružila podršku ovoj ideji.

Na tribini su govorili: Sofija Menđan - Mađarska Evangelička hriščanska crkva, Dragan Stokin - Srpska Pravoslavna Crkva, Andrija Anišić - Rimokatolička crkva, Tomislav Halbrohr - Jevreska zajednica

Za razliku od...

detaljnije
Sre, 24.09.2014 - 03:05

Tribina "Zakon Božiji i deca Avramova u savremenom svetu" održana je večeras u Velikoj većnici Gradske kuće, pred nešto manje prisutnih od očekivanog.

Otac Dragan Stokin otvorio  je tribinu predavši reč načelniku SBOU Dragi Vučkoviću koji je dao svoje viđenje teme ove tribine. (00.00.59 - 00.23.47)

Medijator večeri bila je Jelena Jablanov Maksimović (00.23.49 - 00.26.45) - projekt koordinator, ispred fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, koja je pružila podršku ovoj ideji.

U nastavku tribine govorili  su redom :

  • Dragan Stokin (idejni organizator) - Srpska Pravoslavna Crkva (00.26.46 - 00.37.35)
  • Andrija Anišić - Rimokatolička crkva  (00.37.35 - 00.48.00)
  • Bajazit Nicović - Islamska verska zajednica  (00.48.13 - 01.01.21)
  • ...
detaljnije
Sre, 18.06.2014 - 13:09

Tribina "Zakon Božiji i deca Avramova u savremenom svetu" održat će se u utorak 17.juna od 19.00 u Velikoj većnici Gradske kuće.

Pored predstavnika tradicionalnih crkvi, na tribini će biti prisutni načelnik SBOU Dragi Vučković i gradonačelnik Jene Maglai.

Jevrejska verska zajednica - Tomislav Halbroh

Rimokatolička crkva - Andrija Anišić

Islamska  verska zajednica  - Bajazit Nicović

Evangelistička crkva - Gabor Dolinski

i  Dragan Stokin (idejni organizator) - Srpska Pravoslavna Crkva

 

Tribinu je pomogla Fondacija Konrad Adenauer.

Sre, 11.06.2014 - 14:23

Vaznesenje Hristovo ili Spasovdan slavi se kao slava subotičkog pravoslavnog naroda 40 dana nakon Vaskrsa. Po hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Hrist pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije javio se svojim učenicima poručivši im da idu svetom i propovedaju Jevanđelje. Time su oni mogli preneti Hristovu veru u svet i ljude spasavati u veri – odatle i naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike blagoslovio nakon čega se uzneo na nebo i tako se završivši delo spasenja vratio Bogu na nebesima. Slava je u Subotici kao i u drugim gradovima obeležena liturgijom i litijom koja je prošla centrom grada.

- Ovo je nešto što je tradicija i trebalo bi da bude u svim mestima, crkvama, opštinama. Sadašnji crkveni odbor doneo odluku u kojoj smo svi učestvovali i želimo svoj...

detaljnije
Čet, 29.05.2014 - 12:55

Ambasadora Rusije, Aleksandra Čepurina, primio je gradonačelnik Jene Maglai sa saradnicima. Posle izjava za medije, ambasador je posetio hram Svetog uznesenja gde se zadržao kratko u parohiji na skromnom koktelu sa domaćinom Draganom Stokinom. Potom je otišao u obilazak slobodne zone u Malom Bajmoku.

Čitav ovaj događaj, posetu i obilazak grada, susret sa gradonačelnikom, posetu slobodne zone, nekoliko firmi u Tavankutu organizovalo je udruženje građana Srpsko-rusko-belorusko bratstvo, Sveti knez Vladimir u saradnji sa subotičkom parohijom, u cilju promovisanja Grada Subotice i njenih potencijala. Predsednik udruženja je Milenko Milošević.

Sre, 29.01.2014 - 11:11

Tradicionalno paljenje Badnjaka povodom Božića po Julijanskom kalendaru u organizaciji SKC Sveti Sava.

U video prilogu detalji sa trga pokriveni govorom oca Gordana Uvalića.

Pon, 06.01.2014 - 19:55
Subscribe to Srpska Pravoslavna Crkva